Domov Takmer miliónový Liptov

Takmer miliónový Liptov

19. 2. 2015

(Liptovský Mikuláš, 19.02.2015) – Návštevníci Liptova sa tento rok budú môcť tešiť na väčší počet podujatí a atraktívnejšie produkty ako v ostatných sezónach. Dôvodom je výška vybranej dane z ubytovania, ktorá stúpa už štvrtý rok po sebe. V medziročnom porovnaní vzrástla o 6,5 %, o čo sa pričinili, vzhľadom na nie príliš vydarené počasie počas zimnej a letnej sezóny, aj aktivity oblastnej organizácie cestovného ruchu.

Celkovo Liptáci na dani z ubytovania v roku 2014 vybrali 985 304,40 eur, čo je o bezmála 60 tisíc viac ako rok pred tým. „Najväčší nárast, o viac ako polovicu, sme zaznamenali v Ružomberku a v Liptovskom Jáne, kde sa zvýšila sadzba dane na 70 respektíve 80 centov za noc. V prípade, ak platiteľ dane zaregistruje hosťa v centrálnom registri ubytovaných znižuje sa mu sadzba dane o 0,2 eur za prenocovanie. Ubytovaným hosťom poskytne naviac zľavovú kartu Liptov Region Card zadarmo,“ vysvetľuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

V minulosti nebol výber dane z ubytovania prehľadný. Cieľom turistického združenia preto bolo tento nedostatok napraviť a primäť ubytovateľov k férovej hre. Čím viac peňazí totiž pritečie do rozpočtu mestských úradov, tým viac bude môcť OOCR minúť na aktivity súvisiace s rozvojom regiónu. “Snažíme sa pôsobiť na ubytovateľov motivačne. Tí, ktorí distribuujú kartu zadarmo a odvádzajú daň z každého ubytovania, môžu bezplatne čerpať všetky služby poskytované OOCR,”dopĺňa Juraj Filo, starosta obce Liptovský Ján.

Od roku 2011 sa výber dane z ubytovania zvýšil o 266 508 eur ročne, čo predstavuje nárast o 174 %. Niet divu, že s jedlom rastie chuť a preto tento rok by chceli Liptáci pokoriť magickú hranicu milión eur. Sľubný začiatok zimnej sezóny naznačuje, že by nemuselo ísť o nesplniteľné želanie.

Na Liptove už očividne začínajú chápať, že ťahať za jeden povraz sa oplatí. Vďaka rastúcim príjmom z daní by mali tento rok získať štátnu dotáciu vo výške 767 647 eur. Okrem bežných výdavkov chcú manažéri pôsobiaci v cestovnom ruchu zvýšiť návštevnosť turistov v Nízkych Tatrách najmä počas letnej sezóny. “Už teraz môžem prezradiť, že prím bude hrať turistika, cyklistika, gastronómia a zábava pre všetky typy návštevníkov. Chceme ponúknuť to najlepšie z regiónu nielen rodinám s deťmi a aktívnym dovolenkárom, no na svoje si určite prídu aj tí, ktorí viac inklinujú k oddychu a komfortu. Naším poslaním je preto neustále skvalitňovať propagáciu regiónu,” prízvukuje Darina Bartková.

Ťahúňom cestovného ruchu v regióne naďalej zostáva Demänovská Dolina, ktorá odviedla do pokladnice viac ako 364 tisíc eur. Úlohou do najbližších rokov je však poskytnúť návštevníkom čo najväčší výber aktivít, ktoré sú nezávislé od počasia.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov