Domov V Hrabove čapujú kyslík zadarmo

V Hrabove čapujú kyslík zadarmo

13. 5. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 13.05.2015) – Stalo sa vám už niekedy, že pri pohybe vo väčších výškach ste stratili dych? V Hrabove pri Ružomberku prišli na to, ako s týmto problémom zatočiť. Pre milovníkov športu vybudovali kyslíkovú dráhu, na ktorej budú čapovať tento plyn úplne zadarmo. Jej oficiálne otvorenie naplánovali na sobotu 16. mája a chýbať nebudú aktivity, pri ktorých si pľúca zažiadajú svoje. 

Hrabovská dolina sa postupne mení na rozprávkový kút Slovenska. Kto neverí, mal by sa v sobotu presvedčiť na vlastné oči. Kde inde totiž môžu návštevníci stretnúť Garfielda, Kung Fu Pandu alebo Mickey Mousa a popri tom si v prírode schuti zacvičiť? „Kyslíková trasa pozostáva zo šiestich stanovísk, na ktorých možno nájsť súbor prvkov na precvičenie jednotlivých partií tela. Viaceré prvky sme síce osádzali až v decembri, no oficiálne otvorenie trasy sme si nechali na jar,“ vysvetľuje Martin Hromada z ružomberskej radnice.

Cvičebné prvky budú verejnosti prístupné celoročne. Ide napríklad o naklonený rebrík, kladinu, lavicu na cvičenie brušných svalov či prekážky na preskakovanie. Náklady na vybudovanie vo výške 6 000 eur boli uhradené z dotácie, ktorú získala OOCR REGIÓN LIPTOV. „Pravidelné športovanie je súčasť životného štýlu čoraz väčšieho počtu ľudí. Keďže chceme na Liptov prilákať aj aktívnych turistov, bolo nám cťou zapojiť sa do tohto projektu.  Rozhodli sme sa preto finančne ho podporiť a vybudovaním kyslíkovej dráhy tak prispieť k zatraktívneniu mikroregiónu Hrabovskej doliny. Chceme tým motivovať nielen mladých ľudí, aby si našli cestu k športovaniu a k pohybu zábavnou formou,“ upozorňuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Samotnú dráhu slávnostne otvoria túto sobotu 16. mája o 10:00 hod. spoločným behom, prípadne chôdzou pre všetky vekové kategórie. „Stanovištia sú rozmiestnené okolo priehrady v Hrabove. Návštevníci podujatia si budú môcť vyskúšať jednotlivé prekážky a cviky na nich s pomocou animátorov. Bude to deň športu nielen pre rodiny s deťmi. Pre účastníkov sú pripravené sladké odmeny, deťom zasa čas spríjemnia postavičky z rozprávok Walta Disneyho,“ priblížil zástupca primátora Ružomberka Oldrich Lauko. Súčasťou podujatia bude aj nafukovací hrad, či maľovanie na tvár. K dispozícii budú taktiež lanové parky a člnkovanie na priehrade.

Na programe otvorenia sa podieľa aj nezisková organizácia Active Life. Komunita vznikla vlani v Košiciach. Ide o nadšencov amatérskeho športu, relaxu a zábavy. Za rok pôsobenia oslovili davy ľudí, ktorí sa dosiaľ športu nevenovali, respektíve venovali len málo. „V druhom najľudnatejšom slovenskom meste zorganizovali množstvo podujatí. Keďže ich aktivity sleduje mnoho ľudí aj mimo Košíc, rozhodli sa prísť predstaviť a zabehať si spolu s Ružomberčanmi. V skupine sa predsa len beží lepšie ako osamote. Ľudia podávajú lepšie výkony a ľahšie zdolávajú kilometre,“ prezrádza Martin Hromada.

Každý, kto potrebuje okysličiť, by nemal v sobotu obísť Hrabovo a podľa gusta si načapovať toľko, koľko sám unesie. Veď, ako sa vraví: Keď je zadarmo, nech aj bok vyvalí… 🙂

POZVÁNKA

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov