Domov Liptov sa chystá na Poliakov

Liptov sa chystá na Poliakov

28. 5. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 28.05.2015) – Letná sezóna sa začína o niekoľko dní a Nízke Tatry sa chystajú na nával turistov z Poľska. Okrem širšej ponuky služieb a atrakcií, Liptáci popracovali aj na lepšom dopravnom spojení medzi oboma krajinami. K leteckej linke z Varšavy pribudlo aj autobusové spojenie regiónu s Krakovom.

Poliaci už nebudú musieť na Slovensko jazdiť autami. Situáciu im od zimnej sezóny uľahčí linka z Rigy do Popradu s medzipristátím vo Varšave, ktorá bude v prevádzke od polovice decembra do 12. marca dvakrát týždenne. „Snívam o tom, aby sme túto linku pripravili ako celoročnú. Žiaľ, nie je to možné už počas tejto letovej sezóny. Začali sme však rokovať s dopravcom aj o tejto možnosti, aby sme to v budúcom období mohli zrealizovať,“ konštatuje Ivana Herkeľová, riaditeľka popradského letiska.

Okrem turistov z pobaltských krajín a Škandinávie sa tak letecké koridory na Slovensko otvoria aj pre Poliakov. Vlani ich zavítalo na Liptov celkovo 44 353, čo je necelých 29 % z celkového počtu zahraničných návštevníkov v regióne. Ide o nezanedbateľné číslo, ktoré by však v tomto roku mohlo byť oveľa vyššie. „Vzhľadom na výkyvy počasia sme minulý rok nemohli mať veľké oči. Po vydarenej tohtoročnej zime sme však naladení optimisticky a veríme, že pri bilancovaní na konci roka budeme príjemne prekvapení. Potešilo by nás, keby počet poľských návštevníkov prekonal hranicu 51 tisíc, čím by sme sa zároveň dostali nad úroveň z roku 2013,“ vyratúva riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Pomôcť splniť tento cieľ by mohlo aj spustenie novej autobusovej linky z Krakova cez Liptov až do Košíc. Od 15. mája na tejto trase premávajú dvakrát denne minibusy spoločnosti TigerExpress. Vďaka novému spojeniu sever a východ Slovenska získava dlho očakávané priame napojenie na Poľsko a blízke poľské letiská. Lístky je možné zarezervovať online, ceny začínajú od 10 eur. „Linka ponúkne nové možnosti – a to nielen pre obyvateľov Slovenska a Poľska. Priame napojenie na neďaleké veľké poľské letiská vyrieši obmedzené spojenie zo slovenských letísk pre miestnych, ale aj pre turistov. Preto veríme, že nové spojenie pritiahne na Slovensko ďalších nových návštevníkov z celej Európy,“ hovorí Peter Jančovič, predseda predstavenstva dopravcu.

Vďaka novej linke sa Slováci priamo a rýchlo dostanú na krakovské a katovické letiská, ktoré ponúkajú širokú paletu letov do celej Európy. Navyše, toto spojenie sprístupňuje aj atraktívne oblasti severného a východného Slovenska pre turistov z Poľska a zo zahraničia. Priame spojenie turisticky vyhľadávaných regiónov Orava, Liptov, Tatry a Košíc s Poľskom doteraz chýbalo, čo znateľne obmedzovalo vzájomnú turistickú výmenu. TigerExpress bude obsluhovať známe turistické strediská ako Bešeňová, Liptovský Mikuláš a aquapark Tatralandia.

Cestovanie modernými minibusmi medzi oboma krajinami spĺňa aj vysoké technické štandardy. Okrem klimatizácie sú  totiž vozidlá vybavené aj zásuvkami na 220 V a bezplatným Wifi. Každý pasažier zároveň na palube dostane bezplatné občerstvenie – kávu, vodu a drobné sladkosti. Cestovanie na Slovensko tak odteraz naberá úplne inú dimenziu.

GRAFIKON

Kraków-Ružomberok-Bešeňová-Tatralandia-Liptovský Mikuláš-Poprad-Košice

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov