Domov Na svahoch Chopka to opäť bude žiť

Na svahoch Chopka to opäť bude žiť

8. 6. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 08.06.2015) – Zimná sezóna je síce už minulosť, no na liptovských svahoch bude opäť rušno. Na prahu leta sa totiž pod Chopkom zídu nielen milovníci lyžovania, ale aj čistých hôr. Už tento piatok 12. júna sa totiž budú môcť zapojiť do nultého ročníka čistenia zjazdoviek s názvom Zelený Chopok.

Po snehovej pokrývke už nie je ani stopy, biela perina však odkryla poklady, po ktorých netúži žiadny správny turista. Liptáci sa preto rozhodli upratať si pred vlastným prahom a obe strany druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier obliecť do nového šatu. Organizátorom podujatia je Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV v spolupráci so strediskom Jasná Nízke Tatry. „Na Liptove si dobre uvedomujeme, že turizmus musí ísť ruka v ruke s ochranou životného prostredia. Čistenie zjazdoviek je preto nevyhnutnosť, ktorú vždy radi podporíme. Návštevníci nášho regiónu sa totiž budú dobre cítiť iba v čistom a kultúrnom prostredí, o ktoré je potrebné sa neustále starať. Toto podujatie je ideálna šanca prejaviť lásku k horám, stráviť deň na čerstvom vzduchu a zároveň získať aj malú odmenu,“ informuje riaditeľka OOCR Darina Bartková.

Stretnutie „upratovačov“ bude v piatok od 8:00 pred reštauráciou Happy End na Bielej púti a na juhu pred hotelom Srdiečko. Účastníci sa však musia vopred zaregistrovať na stránke www.jasna.sk a v deň podujatia si priniesť vedro a pracovné rukavice. Samotné čistenie potrvá od 9:00 do 12:00, akcia vyvrcholí vývozom lanovkou do reštaurácie Rotunda pod Chopkom, obedom a zábavou v priateľskej atmosfére pri ľudovej hudbe Jánošík.

Čistenie zjazdoviek nie je novinka, no prvý raz sa uskutoční aj s podporou verejnosti. Svahy pod Chopkom každoročne postupne rekultivujú, najskôr sa vyhrabú a vyzbierajú od skál, následne obnažené miesta bez porastu pripravia a osejú trávnym semenom. „Ročne vysejeme približne 1 – 1,5 tony špeciálne miešaného trávneho semena určeného do tejto lokality ochranármi. Veľký dôraz kladieme aj na obnovu a čistenie odtokových žľabov. Ak ide o odpadky, tak pred dvoma týždňami sa nám podarilo vyzbierať 25 vriec odpadu, prevažne plastových fliaš a papierov. Veríme, že pri zveľaďovaní radi pomôžu dobrovoľníci a pracovníci cestovného ruchu, ktorí pozitívne prijali túto iniciatívu,“ povedala Zuzana Fabiánová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts, najväčšieho prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách.

Každý, kto chce Nízke Tatry pred letom skrášliť, je v piatok 12. júna na Chopku vítaný. Okrem množstva zážitkov a dobrého pocitu, si z Jasnej odnesie aj tričko s logom podujatia. Organizátori akcie Zelený Chopok veria, že s heslom „z lásky k horám myslím na budúcnosť“ sa k tejto dobrovoľnej akcii pripojí verejnosť aj v budúcnosti a bude to najmä príjemne strávený deň na horách v priateľskej atmosfére.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov