Domov Liptákov čaká svadba ako remeň

Liptákov čaká svadba ako remeň

23. 7. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 23.07.2015) – Nie jedna, ale hneď dve svadby a to nie hocijaké. Okrem toho, počuli ste už o tom, aby sa niekto sobášil v múzeu? Nejde o žart, lež o ďalšie z atraktívnych letných podujatí pre návštevníkov Liptova, ktoré na túto sobotu 25. júla tentoraz  prichystalo Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Svadobný deň plný obradov a tradícií sa začína na pravé poludnie,“ hovorí Ján Blcháč, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV. 

Lepšie raz vidieť, ako ani raz nezažiť. Návštevníkom Pribyliny sa v sobotu naskytne jedinečná možnosť stať sa súčasťou hneď dvoch skutočných svadieb na tradičný spôsob. „Je to zážitok, ktorý sa naskytne výnimočne a preto by si ho ľudia nemali nechať ujsť. Svadba bola na Liptove odjakživa jedna z najdôležitejších udalostí rodinného obradového cyklu. Netýkala sa len dvoch sobášiacich sa ľudí, ale celej dediny. Tento akt  sa všade na svete, a na Slovensku zvlášť, vyznačuje ohromnou variabilnosťou a jednotlivé zvyky sa líšia nie len od regiónu k regiónu, ale tiež od dediny k dedine,“vysvetľuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

V sobotu 25. júla od 12.00 hod. budú môcť návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline  žiť svadbou podľa starých obradov a obyčají pochádzajúcich z dolnoliptovskej obce Liptovské Sliače. Uvidia, ako sa preváža rúcho na konskom povoze, budú svedkami odpytovania mladuchy a ženícha od rodičov, snímania party a ďalších zabudnutých zvykov. „Na pravej liptovskej svadbe samozrejme nesmú chýbať svadobné piesne, tance, ale i svadobné koláče, ktoré potešia každého účastníka tohto jedinečného programu. Celý priebeh podujatia je organizovaný v spolupráci s Folklórnym súborom Liptov z Ružomberka a Folklórnou skupinou Sliačanka z Liptovských Sliačov,“ prezrádza Natália Fungáčová, etnologička z Liptovského múzea v Ružomberku.

Chytanie bosoriek a honba na ženícha tak rozhodne nie sú jediné atraktívne zvyky na Liptove. V dedinskom spoločenstve totiž bola práve svadba významná udalosť a predchádzali jej dôkladné prípravy. Robili sa zabíjačky, piekli koláče, nasýpali periny, upratovali sa domy. ,,Sme šťastní, že Múzeum liptovskej dediny naďalej žije folklórom a je presiaknuté množstvom tradícií. Dve svadby u nás v Pribyline, to tu ešte nebolo. Preto veríme, že túto príležitosť si nenechajú ujsť ani návštevníci a prídu pogratulovať svadobčanom,“ povedal riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa.

Na návštevníkov Pribyliny tak v sobotu 25. júla čaká nezabudnuteľný zážitok. A nie je vylúčené, že aj na ženíchov, ak sa im niekto pokúsi ukradnúť nevestu. Ktovie, možno je načase zapracovať do liptovských tradícií nové prvky.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov