Od zlata až k zážitkom

30. 5. 2024 Liptovský Ján
Domov Od zlata až k zážitkom

Liptov je obľúbeným dovolenkovým miestom a letná sezóna v ňom je plná atrakcií. Centrom regiónu je Liptovská Mara, domáci ju nazývajú aj liptovským morom a hory ju obkolesujú zo všetkých strán. Letná sezóna 2024 na Liptove odštartovala v Liptovskom Jáne – malej obci s veľkým množstvom lákadiel pre dovolenkárov, ktorá ešte viac podčiarkuje pestrosť ponuky regiónu aj jeho unikátnosť. Medzi novinky leta v Liptovskom Jáne patrí prehliadková trasa zameraná na históriu tunajších kaštieľov a kúrií, postupná revitalizácia okolia termálneho prameňa Kaďa aj nový cyklomobiliár v Jánskej doline.

Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad a na Liptove špeciálne. Letná sezóna v tomto regióne oficiálne odštartovala v Liptovskom Jáne. Symbolicky ju otvorili liptovský zeman, turista, cyklista, jaskyniar a kúpajúci sa a pozvali na dovolenku na Slovensku domácich turistov aj návštevníkov spoza hraníc.

Obec Liptovský Ján patrí medzi hlavné centrá turizmu na Liptove. „Prvé zmienky o našej obci siahajú do 13. storočia. V tých časoch sa tu dolovalo zlato a teraz sú klenotom pre každého dovolenkára práve zážitky, ktorých Liptovský Ján aj Liptov ponúkajú neúrekom. Som hrdý na to, že sa nám podarilo v spolupráci s našou oblastnou organizáciou pripraviť prehliadkové trasy po našich kúriách a kaštieľoch a aj takto odkrývať turistom tajomstvá obce a doliny,“ povedal starosta obce Liptovský Ján Roman Vajs. Zo zemianskych čias sa v Liptovskom Jáne zachovali mnohé kaštiele a kúrie, ktoré sú vďaka ich množstvu na takom malom území považované za európsky unikát. V obci pribudli pred vybranými kaštieľmi a kúriami tabuľky s informáciami aj QR kódmi – prehliadkovú trasu si tak môžu návštevníci urobiť sami alebo v čase letných prázdnin využiť služby sprievodcu. Ďalším unikátom sú tunajšie podzemné bohatstvá – termálne pramene aj jaskyne. „Skvelou správou pre návštevníkov je, že sa nám darí revitalizovať okolie obľúbeného termálneho prameňa Kaďa a s úpravami budeme pokračovať samozrejme ďalej,“ doplnil starosta obce Liptovský Ján Roman Vajs.

Dovolenku na Liptove sa oplatí rezervovať čo najskôr. Záujem o zážitky, ktoré tento región ponúka, z roka na rok rastú. V minulom roku mal Liptov takmer 2,1 milióna prenocovaní a patrí medzi lídrov na Slovensku spolu s Vysokými Tatrami a Bratislavou.

„Pre nás je Liptovský Ján taká ochutnávka pestrosti Liptova sústredená na jednom mieste. Obec dýcha históriou a nachádza sa v náručí hôr. Okrem spomenutých zemianskych kúrií a kaštieľov, a niekoľkých prameňov s termálnou vodou na pitie aj kúpanie, je tu aj expozícia Mincovníčkova, ktorá mapuje život mince od rudy až po jej razbu, vyhliadková veža, park miniatúrnych stavieb MINISLOVENSKO aj s funkčnou železnicou, 15 kilometrov dlhá Jánska dolina, množstvo jaskýň, jaskyniek aj priepastí, unikátny skalný útvar známy ako Jánske okno, cyklistické i turistické trasy aj s atraktívnym novým cyklomobiliárom i elektronabíjacou stanicou. V obci nájdu návštevníci viaceré expozície, nechýbajú výborné gastro prevádzky, tradičná koliba a taktiež informačné centrum aj s možnosťou nákupu certifikovaných Produktov Liptova,“ zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

K letu patria podujatia. Tých bude toto leto na Liptove množstvo. Či už tie, ktoré budú baviť návštevníkov vodných parkov alebo centier miest, ale napríklad aj podujatia, ktoré spestrujú program na horách. Počas pobytu či výletu na Liptov stojí za to navštíviť Jasnú a salaš na Priehybe (v polovici cesty lanovkami na Chopok), kde uvidia deti aj dospelí ovečky vo svojom prirodzenom prostredí. Stávajú sa v podstate prírodnými kosačkami, ktoré počas paše udržiavajú okolité zjazdovky v výbornom stave. Úvod leta už tradične bude v znamení rozprávkového festivalu ZA7HORAMI, ktorý od 28. do 30. júna bude vzdelávať i baviť v Liptovskom Jáne a Jánskej doline, a následne sa presťahuje na ďalšie tri dni od 5. júla postupne do Hrabovskej doliny, Jasnej a tiež Liptovského Hrádku.

„Letná dovolenka u nás, na Liptove, je určite výborná voľba. Región je slovenským klenotom, je zasadený v nádhernej časti krajiny, s úžasnou prírodou a najmä ponúka návštevníkom od nula po sto rokov celú paletu zážitkov, pritom je jedno, či bažia po oddychu, alebo si chcú zašportovať a zabaviť sa,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Celková ponuka je dostupná na webe regiónu VisitLiptov.sk, kde je zverejnená i celá paleta zliav cez Liptov Region Card či šikovný plánovač dovolenky, ktorý vždy dobre poradí, kam si vyraziť na Liptove za ďalšími zážitkami.  

„Priehrada Liptovská Mara a naše dva vodné parky – Tatralandia v Liptovskom Mikuláši a vodný park Bešeňová sú najlepšími letnými pozvánkami za vodnými zážitkami. Verejne prístupné sú aj mnohé naše jaskyne – spomeniem aspoň dve – Demänovskú jaskyňu slobody, ktorá sa pýši novým osvetlením a Stanišovskú jaskyňu v Jánskej doline, ktorej zaujímavosti objavujete s čelovou lampou. Aktívni turisti si užijú päťdesiatku značených turistických chodníkov s dĺžkou vyše 1100 kilometrov, v lete lákajú aj lanovky na Malinô Brdo či na Chopok, odkiaľ sa po hrebeni dostanete až na najvyšší štít Nízkych Tatier – Ďumbier 2043 m n. m. Cyklisti si u nás vychutnajú viac ako 850 kilometrov cykloturistických trás, kvalitnú infraštruktúru pre elektrobikerov, aj neustále sa rozširujúci drevený cyklomobiliár,“ zdôraznil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje otvorenie sezóny z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky vo výške 4 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov