Liptov sa stane centrom folklóru

2. 7. 2024 Východná
Domov Liptov sa stane centrom folklóru

Folklórny festival Východná sa bude konať 4. až 7. júla 2024. Liptov sa tak na niekoľko dní stane centrom folklóru. Roztancuje, rozospieva aj upriami pozornosť mladej generácie na slovenské korene. K vrcholom festivalu bude patriť napríklad vystúpenie SĽUK-u aj program Domovy, v ktorom skoro 600 účinkujúcich predstaví divákom na jednom pódiu každý región Slovenska, vrátane Liptova.

Začiatok júla už tradične patrí najkrajšej prehliadke folklórnych tradícií na Slovensku – festivalu vo Východnej. Obec pod ikonickým Kriváňom bude po 69-krát dejiskom folklórneho festivalu.

„Liptov je na folklórny festival právom hrdý. Východná je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu. Aj preto by sme radi pozvali na toto podujatie aj na Liptov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Program festivalu je nesmierne pestrý a atraktívny. Určite si v ňom nájde to svoje naj každý návštevník Liptova. Vo štvrtok 4. júla podujatie odštartuje veľkolepá multižánrová show o slovenskom folklóre v moderných podobách pod názvom Korene. V piatok zaujme program Domovy, v ktorom skoro 600 účinkujúcich predstaví divákom na jednom pódiu, v jednom programe zástupcov z každého regiónu Slovenska, vrátane Liptova. Oficiálny otvárací ceremoniál bude v rovnaký deň večer pod taktovkou domácej folklórnej skupiny Kriváň a následne na hlavnom amfiteátri vystúpi SĽUK so svojim programom pri príležitosti blížiaceho sa 75. výročia SĽUK-u. V sobotu zaujme folklórny program LÁSKAvô či Tanečno-divadelné predstavenie Poklona – pocta Jánovi Lazoríkovi. Galaprogram Tradície v pohybe je pripravený na nedeľu. Okrem toho sa uskutočnia školy tanca, jarmok, škola remesiel a mnoho iného. Fantastické gastro tiež nemôže chýbať.

Folklórny program môže doplniť návštevník Liptova aj jazdou na koni na neďalekých lúkach, návštevou Farmy Východná, kde sú pripravené atraktívne prehliadky farmy či nákupom Produktov Liptova a to napríklad syrov či bylinkových čajov.

Pre rodiny s deťmi je tu druhý festivalový víkend ZA7HORAMI. V piatok 4. júla pokračuje rozprávkový festival v Hrabovskej doline, v sobotu vo svojej najvyššie položenej destinácii v Jasnej – na Bielej Púti a v nedeľu 7. júla vyvrcholí siedmy ročník podujatia v Liptovskom Hrádku.

Pre viac tipov sa oplatí navštíviť web VisitLiptov.sk.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov