Na vydarenú túru treba vhodný čas a výstroj

Okrem dobrého odhadu vlastných síl a disciplíny počas túry treba mať aj dobrý plán a vhodný výstroj. Tak kam to bude dnes – Veľký Choč, Siná, Chopok, alebo Žiarska, Jánska, Prosiecka, Demänovská či známa neznáma Čutkovská dolina? Lákavé ciele, ale žiadne vyhladené parčíky. Horskí záchranári na Liptove prízvukujú, že nevhodné oblečenie a obuv turistov znamená veľké riziko úrazov, ktoré napriek množstvu varovaní  pretrváva. Na bezpečný zážitok v najkrajších slovenských horách pritom netreba tak veľa.

Zmienky o lodičkách, sandáloch či dokonca žabkách by vyznievali ako pomerne otrepané klišé, keby sa tieto zjavy v skutočnosti v horách opakovane nevyskytovali. Stále sa nájdu „odvážlivci“, ktorí sa na horský chodník vyberú vystrojení ako na pláž alebo korzo. Vyvrtnutý členok môže byť potom ešte ten menej bolestivý následok. Skrátka, vysokohorské prostredie má špecifické podmienky a terén, kde treba byť pripravený na všetko – nerovný, kamenistý a neraz klzký chodník, občas dokonca spestrený aj snehovým poľom. Obuv zodpovedného turistu by tomu mala zodpovedať a optimálne siahať nad členky.

Nemenej dôležité je pre turistu vhodné oblečenie – vrátane náhradného, ktoré si nesie v ruksaku. Netreba sa nechať uchlácholiť priaznivou predpoveďou, vo vysokých horách na Liptove sa počasie dokáže radikálne zmeniť doslova v priebehu pár minút. Z nádherného slnečného teplúčka môže zrazu tmavý oblak zariadiť dažďovú, veternú a studenú kucapacu. Preto sa oplatí vziať so sebou aj v lete takmer zimné oblečenie – bundu odolnú proti vetru a chladu, plášť do dažďa, samozrejme aj náhradné suché tričko na prezlečenie.

V ruksaku správneho turistu by nemalo chýbať ani niečo na jedenie a pitie. Vraví sa, že hlad sa dá zapiť, ale smäd chlebom nezajete. Preto sa odporúča na dlhšiu túru vziať minimálne poldruha litrovú fľašu vody. Ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky, by si ich takisto mali zobrať so sebou, aj v prípade, že ich užívajú len ráno alebo večer. Nemôžu totiž vedieť, či ich v horách niečo nezdrží a mali by tak o problém navyše.

Pre komfort a bezpečie je dôležitý aj časový plán túry. Neradno ho podceniť alebo zle odhadnúť a potom sa náhliť, z čoho vyplývajú chyby a z nich nehody. Znalci hôr a skúsení turisti odporúčajú vyraziť včas a rátať s  rezervou. Na turistiku si predsa ideme po zážitky z prírody, nie lámať rýchlostné rekordy. Preto je vhodné vydať sa na túru ráno. Popoludní stúpa v lete v liptovských horách riziko búrky, ktorá môže byť aj nebezpečná, najmä ak sa turista nemá kam schovať alebo práve zdoláva terén s reťazami. Ak spozorujeme signály blížiacej sa búrky, treba sa radšej vrátiť. Nie je to hanba, ale skôr prejav zdravého rozumu. Takisto treba brať do úvahy ročnú dobu a s ňou súvisiacu dĺžku dňa. V septembri sa stmieva podstatne skôr, ako v júli. Nie je preto od veci mať v ruksaku aj čelové svietidlo.

Ukrátení nemusia byť ani tí, ktorí by sa tiež radi pokochali krásou výhľadov z vysokých kopcov, ale nie sú fanúšikmi turistiky, prípadne majú malé deti. Napríklad na Chopok, druhý najvyšší vrch Nízkych Tatier, alebo na Malinô Brdo sa môžu pohodlne a bezpečne vyviezť lanovkami. Samozrejme, aj im vrelo odporúčame – nie v žabkách.

Dôležité kontakty

NON STOP dispečing Horskej záchrannej služby

18300

NON STOP dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby

18155

Tiesňové volanie integrovaného záchranného systému

112

Plánovač Liptov