Stretnúť na turistike medveďa nie je pravdepodobné

V ostatnom čase sa častejšie hovorí a píše o zvýšenom riziku stretnutia človeka so zverou, najmä s medveďom. Je preto namieste obávať sa chodiť na turistiku do hôr? Fakty hovoria jasne – pravdepodobnosť, že sa počas túry ocitnete zoči-voči hnedému chlpáčovi, je minimálna. 

Horstvá na Liptove sa právom hrdia krásou, ale aj pestrou flórou a faunou. Turistu poteší pohľad na akrobatické skalné kúsky kamzíka, pôvab srnky či roztopašný výraz svišťa. Rozpaky vyvoláva len otázka, či chceme v prírode vidieť aj medveďa, alebo takéto stretnutie radšej oželieme. Aby sme ich rozptýlili, prejdime si pár faktov.

Medveď hnedý je síce naša najväčšia šelma, uprednostňuje však potravu, ktorú si nájde v lese. Mimochodom, v horách je doma on, my prichádzame na návštevu. Na ľudí však macovia rozhodne zálusk nemajú. Chutia im najmä lesné plody, larvy chrobákov či mravce a ak ide o živočíšnu potravu, preferujú už uhynuté živočíchy alebo korisť ukradnutú napríklad vlkom. Tí chytráckejší, ktorí sa naučili využívať ľudské zdroje, si pochutia na kukurici alebo zvyškoch jedla a krmovín na kŕmnych miestach pre divú zver.

Macovia žijú skryto v lesoch, predpoklad ich výskytu je na miestach ako sú rôzne skalné útvary, bralá, previsy a jaskyne, prípadne vývraty stromov – tam si medvedica môže spraviť aj brloh. Cez deň sa  medveď často skrýva v hustom poraste mladiny alebo v kosodrevine. Medveď o stretnutie s človekom nestojí a ak dodržiavame pravidlá, nemalo by k nemu prísť. Medzi základné patrí nepohybovať sa v teréne skôr ako hodinu po východe slnka a neskôr ako hodinu pred jeho západom, lebo práve počas svitania a západu slnka je zver najaktívnejšia.

Dôležité je tiež pohybovať sa len po oficiálnych vyznačených turistických trasách. Medvede sú veľmi inteligentné a miestam so zvýšeným pohybom ľudí sa inštinktívne vyhýbajú. Väčšina stretov s medveďmi sa deje v území mimo chodníkov, kde sa človek objaví len sporadicky.

Najlepšia prevencia proti neželanému stretu s medveďom je pohybovať sa v skupine alebo aspoň vo dvojici. Skupina ľudí pri pohybe v teréne prirodzene vydáva rôzne zvuky, či už ide o bežný rozhovor alebo šušťanie vecí, zvuk krokov na podloží, šuchot konárov a trávy. Všetky tieto zvuky zvieratá počujú z dostatočnej vzdialenosti a dokážu sa včas stretu s človekom vyhnúť. Ak sa predsa len vyberiete do prírody osamote, rovnako postačí dať o sebe včas vedieť, ohlásiť sa slovom pri prechádzaní neprehľadného terénu, avšak nekričať.

Poklepať paličkami o strom, skalu alebo jednu o druhú, či nosiť na ruksaku zvonček, prípadne iný predmet, vďaka ktorému vás vie zviera včas začuť. Rizikovejší sú cyklisti, lebo ak sa pohybujú v neprehľadnom teréne príliš rýchlo a zviera ich spozoruje príliš neskoro, môže v strese  zareagovať skratovo.

Ak predsa medveďa stretnete, dôležitá je vzdialenosť. Pri spozorovaní medveďa z väčšej diaľky sa netreba obávať útoku, aj keď zaregistroval aj on vás. Stačí pokojne a pomaly ustupovať. Medveď sa môže postaviť na zadné, ale to neznačí útok, vtedy vetrí a snaží sa zistiť, čo vidí. Ak má medveď dostatok času a priestoru, po spozorovaní človeka si radšej vyberie útek, nie útok. Pri dodržiavaní spomínaných základných zásad je veľmi málo pravdepodobné, že by k prekvapeniu zvieraťa v lese mohlo dôjsť. Ak sa však pohybujete potichu v neprehľadnom teréne alebo sa zatúlate hlbšie do lesa, môže sa stať, že si vás medveď všimne neskoro. Vtedy môže naznačiť útok, zväčša je to však len nedokončený výpad a následne únik.

Najväčšie riziko vzniká, ak prekvapíte matku s mláďatami, vtedy môže byť útok dokonaný kvôli obrane mláďat. Vtedy je dobré mať poruke sprej na medvede a správne ho použiť.

Stopercentnú bezpečnosť v prírode nik nezaručí, jej divoká prirodzenosť je predsa práve jedno z lákadiel, prečo do nej radi chodievame. Základ je pohybovať sa v horách Liptova s rešpektom a s rozumom, vtedy si z nich odnesieme tie najkrajšie zážitky.

Článok bol pripravený v spolupráci s Národným parkom Nízke Tatry.

Dôležité kontakty

NON STOP dispečing Horskej záchrannej služby

18300

NON STOP dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby

18155

Tiesňové volanie integrovaného záchranného systému

112

Plánovač Liptov