Kam s deťmi v Demänovskej doline

Kto si vybral región Liptov ako miesto svojej dovolenky, urobil veľmi dobre. Tento prekrásny kraj ponúka mnoho možností, ako aktívne stráviť voľné chvíle a užiť si prírodu v pravom slova zmysle. Liptov je často pre svoju rôznorodosť a širokú ponuku aktivít vyhľadávaný najmä rodinami s deťmi. Tí, ktorí majú radi aktívnu dovolenku a chcú zažiť každý deň niečo iné, už vedia, že tu si prídu na svoje.

Azda najnavštevovanejšou dolinou na Liptove je Demänovská dolina. Všetci ju poznajú hlavne vďaka lyžiarskemu stredisku Jasná, ale nájdete tu aj veľa iných zaujímavých atrakcií. A ak už ste rodina s deťmi a rozhodli ste sa stráviť dovolenku alebo výlet v Demänovskej doline, ponúkame vám tipy, ako si vaše malé ratolesti užijú toto miesto čo najlepšie a vy samozrejme s nimi 😊

S kočíkom lanovkou na Chopok

V Nízkych Tatrách počas celého leta denne premáva lanovka na Chopok (2 024 m n. m.). Nasadnete v nástupnej stanici na Bielej Púti a pohodlne sa vyveziete vďaka dvom lanovkám za sebou na Rotundu pod Chopkom. Pokojne to zvládnete aj s kočíkom. A ak chcete vyjsť aj priamo na vrchol Chopku, odporúčame počkať, kým vaše bábätko povyrastie a zdolá tento „kopec“ neskôr po vlastných. Väčšie detičky kľudne zvládnu aj stredne obťažnú turistiku po hrebeni Nízkych Tatier – na najvyšší vrchol Ďumbier (2 045,9 m n. m.) Alebo sa vydáte kamenným chodníkom na opačnú stranu smerom na Dereše (2 003,5 m n. m.), odkiaľ sa vám naskytnú pekné výhľady na Liptov aj Horehronie.

Salaš Priehyba Jasná

Po ceste sa určite nezabudnite zastaviť na Priehybe, kde počas leta nájdete vzácny druh ovečiek Valašiek na najvyššie položenom salaši na Slovensku. Ide o pôvodný druh oviec, ktorý sa tu vyskytoval aj v minulosti, lebo ako jediný dokázal spásať trávu aj v náročných horských terénoch. Ako na každom dobrom salaši tu nájdete aj pastiera a niekoľkých psích strážcov. Priehyba je super miesto, kde sa detičky zabavia a hravou formou spoznajú históriu a život na salaši. V informačnom centre alebo vo Funibare dostanú Denník Cesty ovečky Valašky s úlohami a za vyplnený formulár získajú peknú odmenu. Novinkou leta 2024 je guľôčková dráha, ktorá osloví nielen deti, ale aj dospelých. Stačí si vo Funibare zakúpiť guľôčku, vhodiť ju na začiatok drevenej dráhy a sledovať, ako prekonáva prekážky. Gulička vám neskôr ostane ako suvenír. Ak deti stále nemajú dosť, na Bielej Púti vedľa informačného centra, sa môžu dosýta vyblázniť na rôznych atrakciách ako sú tubing, bungee trampolíny, elektrický vláčik alebo mini autíčka.

Vrbické pleso

Demänovská dolina týmto ani zďaleka nevyčerpala možnosti trávenia voľného času. Ak máte chuť na prechádzky, nevynechajte Vrbické pleso. Je to nádherné horské jazero v príjemnom tichom prostredí. Okolo plesa vedie turistický chodník, nájdete tu lavičky, detské ihrisko, pri vode nakŕmite kačky, alebo si urobte zastávku na Mikulášskej chate, ktorá ponúka skvelé ihrisko pre deti a výbornú kuchyňu. Okolo plesa môžete prejsť aj s terénnym kočíkom.

V Demänovskej doline nájdete aj rozhľadňu. Krásne výhľady na dolinu uvidíte z drevenej rozhľadne na Ostredku – Bencúrovej veže. Ak pôjdete po ceste ďalej, dostanete sa k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný obetiam horských nešťastí Nízkych Tatier.

Promenáda Lutonského
Promenáda Lutonského

Z Bielej Púte až po chatu Björnson môžete absolvovať náučný chodník venovaný histórii cestovného ruchu a lyžiarskeho strediska s názvom Lutonského promenáda. Ide o jednoduchú a krátku prechádzku s peknými zastaveniami, kde deti nadobudnú nové vedomosti a zaujímavosti. Energiu doline dáva aj tunajšia horská riečka. Práve riečka Demänovka bola inšpiráciou pre vznik náučného chodníka Príbeh vody. Chodník začína už pri vstupe do Demänovskej doliny a vedie pozdĺž rieky Demänovka. Je určený pre rodiny s deťmi a ponúka niekoľko zastavení a tabúľ, kde sa dozvedia zaujímavosti o vodnom živle a jeho význame.

Demänovská ľadová jaskyňa

Príbeh vody vás privedie aj do Demänovskej ľadovej jaskyneDemänovskej jaskyne slobody. Demänovská jaskyňa slobody má nádhernú kvapľovú výzdobu, ktorá ju radí medzi najkrajšie jaskyne v Európe a samotná Demänovská dolina je známa svojim obrovským jaskynným systémom. Hovorí sa, že v tejto oblasti žil drak nazývaný Damián a jeho skrýša bola práve v spomínaných jaskyniach. Návštevu jaskýň odporúčame ponechať na deň, keď bude zlé počasie alebo aj ako schladenie sa v horúce dni 😉

Bobová dráha Žiarce

Ak máte doma deti, ktoré milujú pohyb, určite ich očarí Tarzánia v lokalite Záhradky – lanový park plný prekážok zavesených vo výške na stromoch. Táto aktivita je určená pre staršie deti, ale Tarzánia na Záhradkách v Jasnej myslela aj na najmenších (do 150 cm) a pripravila detský okruh.

Hneď na začiatku Demänovskej doliny, smer obec Pavčina Lehota nevynechajte Fun park Žiarce. Nasadnite s deťmi do bobov a vychutnajte si adrenalínovú jazdu na najstrmšej bobovej dráhe na Slovensku. Okrem toho tu nájdete terénne štvorkolky, obriu hojdačku, detskú fun zónu a iné atrakcie. Ak sa vydáte poľnou cestou ponad polia, kúsok od bobovej dráhy natrafíte na ďalšiu rozhľadňu a užijete si krásne výhľady na Liptov.

Demänová rezort

Ešte v smere do Demänovskej doliny určite zbadáte obrovský komplex zábavy s ubytovaním – Demänová rezort. Stredisko je zamerané na rodiny s deťmi a okrem animačného programu počas dňa alebo rôznych športových podujatí pre deti aj dospelých tu majú 3D bludisko, minizipline, lezeckú stenu, XXL trampolíny a iné. Súčasťou centra je bikepark s takmer 4,5 km trajlov s výhľadom na Liptov a samozrejmosťou je požičovňa bicyklov.

V doline sa nachádza niekoľko cyklopožičovní bicyklov a e-bikov, vďaka ktorým môžu návštevníci objavovať krásy Liptova. Demänovská dolina z dôvodu svojej horskej polohy nemá oficiálne prístupné cyklotrasy vhodné pre deti, preto je lepšie bikovať v okolí Liptovského Mikuláša.

Wellnes Euphoria

K dovolenke s deťmi na Liptove neodmysliteľne patrí voda a kúpanie a ani o tie nie je v Demänovskej doline núdza. Nádherný vodný svet láka svojim výhľadom na zjazdovku Biela púť Wellnes Euphoria v Hoteli SOREA SNP, ale aj Wellness v hoteli Strachan Family Jasná, kde sa dostanete  napríklad autom z lokality Lúčky. Niektoré väčšie hotely v doline ponúkajú svoje wellness služby v rámci ubytovania. Záleží na vás, aké ubytovanie si zvolíte – hotel, penzión alebo ubytovanie v súkromí, samostatný apartmán, alebo apartmánový dom, ale aj stan alebo karavan v blízkom autocampingu Bystrina na začiatku doliny.

Rozmanitá ponuka aktivít v Demänovskej doline urobí vašu dovolenku nezabudnuteľnou. Nabití zážitkami strávite pekný čas s rodinou v prírode, kde sa určite nudiť nebudete.

Plánovač Liptov