Skanzen Pribylina. Čo ponúka Múzeum Liptovskej dediny?

Ak chcete spoznať Liptov v minulosti, tak určite navštívte UNESCO Vlkolínec, ale aj Skanzen v Pribyline. V krásnej podhorskej lokalite si vychutnáte múzeum liptovskej dediny. A je úplne jedno koľko máte rokov. Miesto je atraktívne tak pre deti ako aj pre dospelých. Dýcha históriou a vďaka podujatiam žije a prepája súčasnosť s minulosťou.

Ide o najväčšie prírodné múzeum pod Tatrami. Jeho história je úzko prepojená s výstavbou vodného diala Liptovská Mara. Nájdete tu kópie originálnych stavieb s početnými pôvodnými prvkami z niekoľkých liptovských dedín, prevažne z oblasti zatopenej vodnou priehradou. Poľahky sa prehupnete zo súčasnosti až do prelomu 19. a prvej tretiny 20. storočia a spoznáte život rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova…

V areáli sa pohybujú aj domáce zvieratá, najmä ovce, ktoré k Liptovu patria už stáročia.

Na vstupe do múzea sa zorientujete aj vďaka prehľadnej mape skanzenu a zistíte, že história nie je jediné čo vás tu zaujme. Otváracie hodiny skanzenu sa menia podľa obdobia, takže vám odporúčame vždy si ich skontrolovať na oficiálnej stránke skanzenu. Na tejto stránke si zároveň môžete zakúpiť aj vstupenky do skanzenu, ale aj na tunajšiu atrakciu – jazdu historickým vláčikom. Tá zaujme deti, ale aj tých skôr narodených. Areál je skutočne obrovský, takže ak je pre vás lákadlom vlak, tak cesta k nemu vám od pokladne zaberie zhruba 15 minút a do depa ešte viac. Pozrieť si tiež môžete aj iné staršie vlaky, ktoré sú súčasťou expozície.

V skanzene využili prírodnú lokalitu na maximum a nájdete tam aj náučný chodník s oddychovou zónou. Chodník je dokonca určený aj pre ľudí so zníženou schopnosťou vidieť či počuť. Navádzacie kamene tu vytvárajú po dotyku slepeckej paličky zvuk a vďaka nemu navádzajú po celej trase. Tatranská príroda je úchvatná a náučný chodník ponúka prepotrebný pohyb na čerstvom vzduchu a dokonca aj možnosť ju spoznať aj cez tunajší medvedí brloh.  Návštevníci hravo poznajú dravé vtáky, tatranské cicavce, hmyz aj plazy. Špeciálne 3D obrázky rôznych zvieracích druhov umožňujú interaktívne, cez dotyk prstov rozpoznať jednotlivé jedince. Vďaka 3D reliéfu Tatier, vysekaného v kmeni stromu, slovenské veľhory spoznajú aj nevidiaci.

Skanzen pravidelne organizuje aj rôzne podujatia. Oplatí sa sledovať jeho kalendárium, aby vám neušli také vychytávky akými sú Sviatky jari, Ovčiarska nedeľa, Liptovská svadba, Včelárska nedeľa a iné. Hovorí sa, že Liptov treba zažiť a keď pochopíte jeho históriu, ktorú sprostredkuje v nádhernom prostredí aj Skanzen v Pribyline,  tak si ho zamilujete aj vy…

Plánovač Liptov