Viete, kde na Liptove prebýva obor? Nájdite ho s Liptov Region Card!

Domov Viete, kde na Liptove prebýva obor? Nájdite ho s Liptov Region Card!

Vyberte sa spolu s nami za zážitkami pre malých aj veľkých do Čutkovskej doliny, v ktorej s Liptov Region Card môžete získať zľavy na piatich rôznych miestach!

Čutkovská dolina nachádzajúca sa len pár minút od centra mesta  Ružomberok je jedným z najobľúbenejších miest na rodinné výlety v regióne Liptov. Známa je nielen domácim, ale stále častejšie aj turistom z celého Slovenska a zahraničia, ktorým ponúka množstvo zábavy a atrakcií v prírode Veľkej Fatry. S Liptov Region Card tu napríklad môžete objaviť príbytok obra Čutka, zažiť adrenalín na Zipline ponad dolinu a ešte oveľa viac.
Kde sa nachádza Čutkovská dolina.

Čutkovská dolina sa rozprestiera vo Veľkej Fatre, len kúsok z centra Ružomberka, pričom susedí s obcou Černová, rodiskom Andreja Hlinku. Ako Ružomberčan poznám Čutkovskú dolinu veľmi dobre. Obľubujem hlavne výlety na bicykli po Obrovej ceste spájajúcej naše dve krásne doliny – Hrabovskú a Čutkovskú dolinu, ale rovnako mám rád aj pešie potulky s fotoaparátom po náučnom chodníku Známa-neznáma Čutkovská dolina. Trasa s dĺžkou 6,7 km vás prevedie celou dolinou a ponúkne množstvo zaujímavostí o faune a flóre tohto regiónu, aj doliny samotnej. Určite počas výletu nevynechajte Jelení a Jamišné vodopády či úchvatný 64 metrov dlhý kaňon tunajšej tiesňavy.. Čutkovská dolina je klenotom Liptova a  právom patrí medzi najzaujímavejšie doliny Veľkej Fatry, kde sa zachováva aj chov valašiek, teda pôvodného plemena oviec.

Po stopách obra Čutka

Dnes je však moja návšteva predsa len trochu iná. Spolu s manželkou a našou už štvorročnou dcérou sme sa rozhodli prvýkrát navštíviť raj pre deti – zábavný areál Obrovo. Skôr však, ako do obrovho príbytku vkročíme, spýtame sa na pár zaujímavostí o parku manažéra Obrova Romana Hrušku:

„Areál Obrovo je príbytkom obra Čutka, ktorý počas svojej neprítomnosti umožnil návštevu deťom a tie sa môžu do sýtosti vyblázniť s jeho hračkami, vyskákať v jeho posteli a pod dohľadom skúsených animátorov zažiť animačný program častokrát aj so súťažami. V areáli sú samozrejme vítaní aj rodičia detí a veríme, že čas strávený v Obrove využijú na hru s deťmi a nie pozeraním do mobilu. To je totiž jedna z hlavných myšlienok Obrova. Chceme, aby sa deti hrali a spolu s nimi si to užili aj dospelí.“

A aké zážitky nás v Obrove čakali?

Pri vstupe do areálu na začiatku Čutkovskej doliny nás privítali usmiate slečny, ktoré nám po preukázaní sa Liptov Region Card ochotne poskytli 20 % zľavu na detské vstupné. Poteší! Obzvlášť, keď s každým platiacim dieťaťom majú vstup do areálu dve dospelé osoby zadarmo, čo určite nie je pri podobných atrakciách samozrejmosťou.

Formality máme vybavené a ide sa na to. Alebo nie? Dcéra sa mi zdala akási ustráchaná – až po dlhšom naliehaní som zistil dôvod jej neistoty. Keďže je od malička trošku bojko (po otcovi?), nie je pre mňa prekvapením, že má strach z Obra Čutka. A teraz čo? Rýchlo som musel vymyslieť, ako situáciu vyriešiť – po ubezpečení, že obor sa nedávno odsťahoval a je v Himalájach na návšteve u Yetiho, bola neistota preč a nám už nič nebránilo v užívaní si programu v prírode.

Hneď po prvých minútach v Obrove môžem skonštatovať, že sa tu rozhodne nudiť nebudete. Nájdete tu atrakcie od výmyslu sveta, ktoré spája jedno – všetky sú nadrozmerné! Obrovské puzzle, pexeso alebo človeče – vyskúšali sme všetko. Mňa osobne najviac zaujal starý televízor obra Čutka, tzv. Obrovízor, do ktorého deti mohli vojsť a vznikli tak naozaj pekné fotky do rodinného albumu

U našej malej slečny najviac zabodovali Obrove zuby – veľké drevené zuby, ktoré tu údajne odložila mama Obra Čutka, keď mu vypadli. Úloha pre deti je jasná – dôkladne ich poumývať. Neuveríte, ale ich čistením sme strávili úctyhodných 20 minút. 😊 Tu sa mi natíska otázka, prečo u obrových zubov to ide, ale doma nie…


Napriek tomu, že som Čutkovskú dolinu navštívil už mnohokrát, Obrovo bolo pre mňa novinkou – a podotýkam skutočne veľmi príjemnou! Keby som nebol otcom, tak by som ho naďalej prehliadal, ale dcéra vyrástla z plienok, je z nej škôlkarka a ja už viem, že v Obrove budeme pravidelnými hosťami. A keďže sme mladá rodina, tak som rád, že to vďaka Liptov Region Card nezruinuje ani moju peňaženku. Nepatrím k vyznávačom preplnených atrakcií, takže oceňujem tiež to, že v parku bolo stále dosť miesta na pohodovú zábavu aj napriek hlavnej sezóne na prelome júla a augusta .

Za adrenalínom na Obrovu žinku

Adrenalín mám rád, ale tentokrát si ho nedoprajem ja. Pre návštevníkov je tu parádna atrakcia. Zipline alias Obrova žinka, dlhá 210 metrov, prechádzajúca ponad celú Čutkovskú dolinu a aj spomínané Obrovo je naším ďalším cieľom.

Moja drahá polovička zatiaľ netuší čo na ňu chystám.  Len tak medzi rečou nadhodím, či by si Zipline nechcela vyskúšať práve ona – ako dobrý manžel rád postrážim našu malú a tento adrenalín jej s radosťou dožičím. Na moje prekvapenie obratom súhlasila. V pokladni v Obrove kupujem lístok a opäť využijem aj Liptov Region Card, ktorá na túto atrakciu ponúk až 50 % zľavu a to na 2 Zipline jazdy.  Čo sa určite oplatí.

Potom už to bolo rýchle – nasledovala krátka inštruktáž a obliekanie do špeciálnych „popruhov“. K povinnej výbave patrí samozrejme aj prilba. Štart Obrovej žinky je na protiľahlom svahu, kam sa moja drahá polovička vybrala spolu s ďalšou „adrenalínuchtivou“  maminou. Normálne som príjemne prekvapený, aké sú tie novodobé maminy akčné ženy. 😊 Cesta na štart trvá 3–4 minúty. Po príchode a pripnutí na lano nasleduje ďalšia krátka inštruktáž a môže sa ísť na to.


My s dcérou a ďalším oteckom zostávame v bezpečí Obrova, odkiaľ pozorujeme toto „divadlo“. Podľa ujúkania rozliehajúceho sa celou dolinou, mi je jasné, že ako prvá išla práve moja manželka. Jazda na 210-metrovom Zipline trvá zhruba 15 sekúnd, čo sa môže zdať málo, ale zážitok z jazdy spolu s netradičným pohľadom na dolinu zostane mojej manželke v pamäti nadlho.

A čo dodať na záver? V areáli Obrova sme s dcérou strávili viac ako dve hodiny. Za ten čas sme sa stihli zabaviť celá rodina. Tento zábavný park určite odporúčam všetkým rodinám s deťmi, ktoré navštívili  mesto Ružomberok alebo hľadajú parádny rodinný program v regióne Liptov.

Čo viac v doline s Liptov Region Card

Vyratúvanie výhod  s Liptov Region Card v Čutkovskej doline však stále nekončí. Desaťpercentnú zľavu vám dajú aj na konzumáciu v  troch kolibách v doline – Koliba Fatranka, Stará Koliba a Koliba Richtárka. Suma sumárom – Liptov Region Card sa v Čutkovskej doline rozhodne oplatí využiť.


Bonusové tipy


Autor: Jaroslav Moravčík

Plánovač Liptov