10. ročník Majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch inšpirujú slovenské tradície

6. 9. 2024 Liptovský Ján
Domov 10. ročník Majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch inšpirujú slovenské tradície

Krásne umelecké diela, vôňa dreva a zvuk motorových píl už o týždeň zmenia Liptovský Ján a Jánsku dolinu na Drevené kráľovstvo. Jubilejný 10. ročník Medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch sa bude niesť v duchu slovenských tradícií a rezbári vdýchnu život až 5 kubíkom dreva. Súťaž v rýchlorezbe, ako najatraktívnejšia časť podujatia, s charitatívnym zámerom vyzbierať financie pre ťažko chorú desaťročnú Emmku, bude v sobotu 14. septembra o 15-tej hodine.

Je to priam neuveriteľné, ale úspešné podujatie Drevené kráľovstvo láka návštevníkov na Liptov už desiaty raz. Naviac toto podujatie aj pomáha, za 9 predchádzajúcich ročníkov pomohlo rôznym ľudom aj organizáciám sumou takmer 50 tisíc eur.

Do podujatia zostáva ešte týždeň, čo je ideálny časť rezervovať si pobyt v Liptovskom Jáne alebo inde na Liptove a vychutnať si 10. ročník podujatia Drevené kráľovstvo a zažiť tak Medzinárodné majstrovstvá vo vyrezávaní drevených sôch. Svoje umenie predvedie šestica rezbárov zo Slovenska, Česka aj Poľska.

„Tento rok sa veľa hovorí o dôležitosti nezabúdať na slovenské tradície. Aj naša drevená koliba je tradičná a veľa našich jedál je slovenských. Nezabúdame však ani na trendy a pracujeme s lokálnymi surovinami a používame moderné európske postupy. To ako jednotliví rezbári prenesú do svojich diel slovenské tradície bude len a len na nich a my sa tešíme čo zaujímavé z dreva vytvoria,“ povedal majiteľ hotela*** Strachanovka, Jánska koliba Ján Strachan. Rezbári postupne spracujú až 5 kubíkov topoľového dreva.

Hlavný program čaká na návštevníkov v sobotu 14. septembra 2024 od 12:00 hod. Najatraktívnejšia časť podujatia býva súťaž v rýchlorezbe. Tá začne o 15:00 hodine a po nej bude charitatívna dražba, do ktorej sa môže zapojiť každý návštevník. „Ani desiaty ročník podujatia nebude výnimkou a opäť pomôžeme. Tentokrát podporíme desaťročnú Emmku, ktorá celý život bojuje s ťažkou telesnou aj psychickou diagnózou, bez možnosti chodiť či sedieť. Verím, že štedrí darcovia prídu, pomôžu a odnesú si originálnu drevenú sochu,“ doplnil majiteľ hotela*** Strachanovka, Jánska koliba Ján Strachan. Píly bude počuť v Jánskej doline už od štvrtka, takže bude na čo pozerať a sobotný program poteší každého. Deti najmä v detskej zóne a všetkých pri vystúpeniach viacerých folkloristov. Akciu moderuje Andrej Bičan a na podujatie je vstup voľný.

Podujatia dotvárajú život v našom regióne a patria k turizmu. Aj preto radi podporíme dobrú vec, ktorá prinesie návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia. Drevené kráľovstvo patrí k jednému z top podujatí jesene a predlžujeme aj týmto podujatím sezónu a záujem o región v čase, keď sú najlepšie výhľady na hory v roku, ideálne podmienky na turistiku či relax vo vodných parkoch,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje podujatie Drevené kráľovstvo aj z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR vo výške 2 750,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov