Túra na Veľký Choč

Kriváň a Chopok nie sú jedinými ikonickými vrcholmi Liptova. Ak sa pozriete z liptovskej kotliny smerom na západ, tak vášmu zraku istotne neunikne dominantný vrch – Veľký Choč (1 611 m n. m.). Tento kopec vďaka svojej výške ponúka úžasné panoramatické výhľady na Liptov ako taký, ale aj na pohorie Veľká Fatra alebo región Orava. Na tento najvyšší bod Chočských vrchov sa dostanete dokonca niekoľkými trasami a dostupný je dokonca aj v zime

Vyštartovať môžete z Valaskej Dubovej, obce Lúčky, Liskovej, Likavky alebo z Vyšného Kubína či Jasenovej na Orave.

Veľký Choč

Túra na Veľký Choč z Valaskej Dubovej je jedna z najpopulárnejších. Zaparkovať môžete v obci pri požiarnej zbrojnici alebo pri reštaurácii Jánošíkova krčma. Tam sa môžete po túre zastaviť na občerstvenie. Po modrej turistickej značke vychádzate z dediny a míňate skalné útesy, po ceste nájdete aj malé studničky, ktoré vás môžu príjemne osviežiť. Modrá značka vás dovedie až na Strednú Poľanu, kde sa môžete vydať po zelenej značke, ktorá je schodná počas leta. V zime budete pokračovať po modrej a následne červenej značke, na ktorej vám pomôžu aj reťaze.

Hrad Likava

Trasa na Veľký Choč z obce Likavka pri Ružomberku je zaujímavá tým, že cesta vedie poprihrade Likava. Trasa je členitá cez horské cesty a lúky a dostanete sa ňou až na vyššie spomínanú križovatku Stredná poľana, kde sa nachádza aj nocľaháreň. Ku koncu trasy po zelenej značke je náročnejšie stúpanie, na konci ktorého budete odmenení výhľadom zo samotného vrcholu Veľkého Choča.

Kúpele Lúčky

Na Veľký Choč sa môžete dostať aj z obce Lúčky, kde sa nachádzajú známe Kúpele Lúčky, kde pomáhajú mnohým pacientom, nielen pacientkam 😉. Verejnosti je tu dostupný  AQUA-VITAL Park s termálnou vodou a wellness centrom. Tu potom môžete po náročnej túre zrelaxovať alebo sa ísť pozrieť na jedinečný Lúčanský vodopád. Po červenej značke, ktorá je zároveň aj náučným chodníkom, odbočíte z hlavnej cesty doľava pri rázcestníku Jastrabia dolina, odkalište. Tam už vchádzate do lesa a neustálym stúpaním sa dostávate Jastrabou dolinou až na Žimerovú. Terén je miestami strmší a pomerne náročný. Na ceste sa môžete osviežiť napríklad zastavením pri viacerých lesných studničkách, alebo si posedieť v altánku Žimerová. V sedle Vráca sa vám naskytne veľmi pekný výhľad na celú liptovskú kotlinu a potom nasleduje posledné stúpanie, ktoré vás dovedie až na vrchol majestátneho Veľkého Choča.

Zimný výhľad z Veľkého Choča

Ak chcete zdolať Veľký Choč v zime, tak len po zimnej turistickej trase z Valaskej Dubovej. Cez obec sa po poľnej ceste dostanete na úsek lesom, ktorý zvykne byť zľadovatený a šmykľavý. Keď ním idete, ste chránení pred silným vetrom, no keď vyjdete na lúky Poľany, tam zvyčajne pocítite silu vetra. Od Poľany býva aj viac snehu. Menej bezpečné miesto v skalnom teréne pod vrcholom Veľkého Choča je zabezpečené reťazami. Na tento výstup odporúčame pribaliť si mačky (stúpacie železá alebo retiazky na topánky). Trasa je veľmi navštevovaná a chodník býva takmer stále schodný. Na konci trasy dávajte pozor na snežné preveje na okrajoch skalného vrcholu.

Turistika na Veľký Choč

Náročnosť trasy na Veľký Choč je stredná  s veľkým prevýšením. Prevýšenie môže byť rôzne, podľa toho odkiaľ štartujete. Ak idete od obce Lúčky, tak trasa má prevýšenie 970 m a trvá cez dve hodiny. Ak sa vydáte z Valaskej Dubovej, tak trasa potrvá o niečo dlhšie – cez 3 hodiny, no prevýšenie je len 945 m. Z obce Likavka je trasa jednou z najdlhších a meria až 10 km. Trasa preto potrvá aj 5 hodín a má prevýšenie 1249 m.

Na Veľký Choč sa pravidelne  organizujú aj spoločné výstupy. Hromadne sa vystupuje napríklad počas Silvestra. Tento výstup organizuje Klub slovenských turistov Orava v Dolnom Kubíne. História tradičného turistického výstupu na Choč v posledný deň roka siaha až k roku 1972, keď naň vyšliapalo niekoľko milovníkov hôr z Dolného Kubína. Približne o päť rokov neskôr už nadobudol celoslovenský charakter. Na Silvestra v prelomovom roku 1989 vztýčili na vrchole Choča slovenskú zástavu, tú jeden z turistov ukrýval dlhé roky doma. Účastníci výstupu na Choč, vysoký 1 611 m n. m., si so silvestrovského výstupu odnesú pamätný kalendárik a odznak so siluetou končiara.

Plánovač Liptov