Salašníctvo a pastierstvo

Pred vyše 500 rokmi prišla pastierska kultúra na náš Liptov. Ovčiarstvo a salašníctvo majú nezastupiteľnú rolu. Priniesli so sebou hneď
niekoľko unikátností, či už vo vzhľade našich kopcov, vo zvykoch a tradíciách, či v samotných výrobkoch. Salašníctvo k Liptovu
neodmysliteľne patrí a my sme sa rozhodli preskúmať ho viac do hĺbky. O tom, ako funguje salašníctvo teraz,
ktoré ovce sa ďalej šľachtia, ako sa zachovala tradičná kultúra a tiež aké náročné je žiť pár mesiacov v divočine, nám porozprávali ľudia z „fachu“.

Rozhovory

Zhmotnenie pastierskej kultúry
a čaro ovčiarskej expozície.

Iveta Zuskinová – etnologička
Jiří Přibyl – konzervátor

Tam, kde sa deň
začína o pol štvrtej.

Milan Gajan
majiteľ salašu pastierska

Ovečka valaška
a jej podstata na Liptove.

Peter Kompiš
ošetrovateľ zvierat

Podcasty

30. 03. 2021

Salašníctvo tu a teraz

Ako je to so salašníctvom na Liptove? Ako sa vyrába žinčica a akí sú bačovia súčasnosti?

Rozpráva: Milan Gajan

20. 04. 2021

Pastierska kultúra je fenomén

Čo priniesli ovčiari na Slovensko? Aké sú tradície a mýty, ktoré tu bačovia priniesli?

Rozpráva: Iveta Zuskinov

14. 05. 2021

Divoký salaš vo Važci

Správny bača musi mať prírodu nielen rád, ale musí v nej vedieť prežiť. Ako žiť na salaši a nestratiť chladnú hlavu?

Rozpráva: Andrej Halčin

Video

Prosím, pre zobrazenie videa, akceptujte cookies pre marketing.

Fotogaléria

Salaše

Koliby

Plánovač Liptov