Domov Západné Tatry budú patriť skialpinistom

Západné Tatry budú patriť skialpinistom

16. 3. 2015

(Liptovský Mikuláš, 16.03.2015) – Západné Tatry na konci týždňa ovládnu milovníci hôr a lyžovania v náročnom teréne. Športovci z Poľska, Česka, Nemecka a domáceho Slovenska si už po ôsmy raz zmerajú sily v trojdňových pretekoch s názvom „Bokami Západných Tatier“. Podujatie preteky, ktoré nemá v Európe obdobu, sa začína už v piatok 20. marca a zúčastniť by sa ho mal rekordný počet skialpinistov.

Adrenalín na maxime, výkony, pri ktorých tuhne krv v žilách a prekrásne horské prostredie s panenskou prírodou. Ešte stále sa čudujete, že toto podujatie každý rok láka viac a viac záujemcov?

„Do dnešného dňa sa zaregistrovalo 82 dvojíc zo štyroch krajín. Prihlasovanie sa cez internet je už ukončené, no záujemcovia o štart na pretekoch budú mať poslednú šancu aj počas prezentácie krátko pred podujatím. Môžu tak urobiť osobne vo štvrtok medzi 17:00-20:00 alebo v piatok medzi 7:00-8:45 v reštaurácii ŠK Bobrovec,“ avizuje organizátor pretekov Michal Danko.

Samotné preteky odštartujú v piatok 20. marca o 10:00 z Bobroveckej Vápenice a vyvrcholia v nedeľu krátko popoludní pri Chate pod Náružím v Červenci. Organizátori hlásia výborné podmienky s množstvom snehu, ktorý k týmto pretekom neodmysliteľne patrí. „Pretekári každý deň absolvujú náročnú trať s prevýšením okolo 2 000 m a dĺžkou od 16 do 19 km. Stúpajú väčšinou na skialpinistických pásoch, ale aj pešo s mačkami na nohách a horolezeckým cepínom v ruke. Výnimkou nebudú ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale či krátke zlanenie. Zjazdy budú v náročnom teréne, často v žľaboch so sklonom okolo 40 stupňov,“ poukazuje na náročnosť pretekov jeden z autorov tratí Ján Kořínek.

Organizátori v tejto súvislosti nesmú podceniť ani bezpečnosť pretekárov. Podobne ako po minulé roky bude na ňu dozerať početný štáb. Exponované úseky budú zároveň zabezpečené fixnými lanami. Úspech jednotlivých pretekárov však závisí nielen od aktuálnej kondície a dôkladnom naštudovaní si trate, ale najmä od tímovej práce. „Bokami Západných Tatier sú jedinečné preteky, ktoré v sebe snúbia krásu nášho regiónu s potrebou siahnuť na dno síl a nutnosťou objaviť v sebe tie najlepšie vlastnosti. Je to zároveň výborná príležitosť prezentovať domácej i zahraničnej verejnosti zákutia našich hôr a možnosti na aktívnu dovolenku,“ vyzdvihuje význam podujatia riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV Darina Bartková.

Pýtate sa, kde sa vzal taký zvláštny názov tohto podujatia a čo vlastne znamená Bokami? „Už naši prastarí otcovia, keď vyháňali statok na pašu, nad pásmo lesa, alebo odchádzali do hôr za účelom zberu lesných plodov, či narúbať dreva, nepovedali gazdinám pri odchode ináč  ako: „Ideme do bokov“. Ani tie naše skialpinistické Boky nechcú byť tradícii nič dlžné  a radi by naplnili podstatu slova skialpinizmus,“ objasňuje Michal Danko.

Podujatie organizujú tri silné skialpinisticko – horolezecké kluby z rôznych strán Západných Tatier (Skialpinistický klub Žiarska dolina, Horolezecký oddiel JAMES Bobrovec a TJ Roháče – Zuberec).

Sami skialpinisti o svojom športe tvrdia, že bolí, je pri ňom zábava a môže byť aj nežný. Dôležité však je, že každý rok priťahuje stále viac ľudí.

VIDEO upútavka TU

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov