Domov Zimná sezóna na Liptove v znamení rastu

Zimná sezóna na Liptove v znamení rastu

11. 5. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 11.05.2015) – Viac snehu, väčší počet turistov a vyššie tržby. Aj takto by sa v stručnosti dala charakterizovať zimná sezóna v Nízkych Tatrách. Vďaka vhodným poveternostným podmienkam si mohli návštevníci tamojších stredísk užiť jednu z najdlhších lyžiarskych sezón v histórii. Pozitívom je nárast domácej klientely, ktorá si v hojnejšom počte začala hľadať cestu do našich hôr.

Na Liptove zažili lyžiarsku sezónu, ktorá trvala úctyhodných 150 dní. Výborné snehové podmienky sa odrazili aj na počte návštevníkov a prenocovaní hostí. Na základe údajov z Liptov Region Card sa priemerná dĺžka pobytu blíži k štyrom dňom. „Návštevnosť potiahli predovšetkým domáci dovolenkári, ktorých do Nízkych Tatier prišlo takmer 40 percent, nasledovali turisti z Poľska, Česka, Ukrajiny, Ruska, pobaltských krajín a Maďarska,“konštatuje Ján Blcháč, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Nárasty potvrdil aj najväčší prevádzkovateľ horských stredísk Tatry Mountain Resorts, a.s. (TMR) ktorému  medziročne vzrástli tržby o 20 %. Viac hostí hlásia z hotelov i lyžiarskeho strediska Jasná, kde zaznamenali o vyše 23 % vyššie tržby ako vlani. „Túto zimnú sezónu sme výrazne narástli v počte predaných skipasov cez externých ubytovateľov, ktorí skipasy ponúkali priamo svojim zákazníkom. Tento pozitívny fakt v prospech klienta potvrdzuje prehlbujúcu sa spoluprácu TMR s ostatnými subjektmi cestovného ruchu v regióne Liptova a Tatier,“ upozorňuje predseda predstavenstva spoločnosti TMR Bohuš Hlavatý.

Spokojnosť neskrývajú ani na Maline Brde, ktoré počas zimnej sezóny navštívilo 85 tisíc hostí, a to sa oproti minulým rokom sezóna začala pomerne neskoro – až na Silvestra. „Na druhej strane, vzhľadom na nadmorskú výšku strediska sa predĺžila až takmer do polovice apríla. Paradoxne, najvyššiu snehovú pokrývku sme namerali počas veľkonočných sviatkov.  Ak si odmyslíme minulú zimu, tak pozitívom je určite pravidelný medzisezónny nárast hostí v pokrízovom období,“ hovorí marketingový manažér strediska Ružomberok – Malinô Brdo ski & bike Tomáš Gazdarica.

Bonusom pre ubytovaných hostí v celom regióne bol SKI & AQUA Bus, ktorý previezol 81 200 klientov na piatich  linkách. V porovnaní s vlaňajškom je to o približne 3 300 klientov viac, čo predstavuje nárast  o 12 %.  „Tieto čísla svedčia o opodstatnenosti bezplatnej dopravy do najznámejších liptovských stredísk. Počet prepravených turistov sa za tri roky fungovania projektu neustále zvyšuje, podobne ako obľúbenosť u našich hostí.  Všetky linky vykazujú dobrú vyťaženosť a opodstatnenosť,“ zdôrazňuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LITPOV. Niet divu, že jeho existenciu si pochvaľujú aj samotní majitelia ubytovacích zariadení. „Hostia ho využívali veľmi často. Myslím si, že z roka na rok si naň ľudia rýchlo zvykajú. Prednedávnom sa na skibus báli spoľahnúť, dnes ho považujú za samozrejmosť. Sme veľmi radi, že aj týmto produktom sa približujeme alpským strediskám,“ pochvaľuje si Milan Macko, majiteľ Penziónu U Mackov.

Viac klientov napočítali aj v liptovských akvaparkoch. Ich klienti, okrem exotického prostredia a tropických teplôt počas celej zimy, ocenili aj program počas Veľkej noci, ktorý sa niesol v duchu tradícii. „Tento rok k nám prišlo o 9,3 % hostí viac ako minulý rok, čo je v absolútnej hodnote približne o 13 000 návštevníkov viac ako minulý rok. Napriek tomu, že sme pocítili mierny pokles rusky hovoriacej klientely. Pozitívom je, že túto dieru zaplátali Slováci,“ informuje marketingová riaditeľka GINO PARADISE Bešeňová Lýdia Chovancová.

Liptáci veria, že na úspešnú zimnú sezónu sa im podarí nadviazať aj v lete, na ktoré chystajú množstvo zaujímavých noviniek.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov