Domov Liptáci otvoria Bačovu cestu 2015

Liptáci otvoria Bačovu cestu 2015

14. 5. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 14.05.2015) – Vydať sa po „ceste“, ktorá spája tie najkrajšie salaše a gazdovstvá, oboznámiť sa so životom na nich a spoznať krásne horské prostredie Liptova. Už od tohto víkendu nič nemožné. V nedeľu 17. mája totiž na salaši Pastierska v Bobroveckej doline slávnostne otvoria  VII. ročník Bačovej cesty a symbolicky „odomknú“ lúky a pasienky pre ovce. Po tejto sa môžu vydať všetci milovníci salašníckeho života a ovčiarskej kultúry. 

Nedeľné popoludnie bude na salaši Pastierska v Bobroveckej doline patriť tradíciám a ovčím dobrotám na všetky spôsoby (mliečne a mäsové produkty). Kde inde, ako práve na Liptove, si budú môcť návštevníci pochutnať na čerstvom ovčom syre, údenom ovčom syre, žinčici a pravej salašníckej bryndzi? „Naším cieľom je propagácia nielen ovčích produktov, ale aj jahňacieho a baranieho mäsa. Zároveň chceme verejnosti predstaviť ovčiarsku kultúru a architektúru. Jedným z lákadiel pre návštevníkov bude aj štvrtý ročník Majstrovstiev Bobroveckej doliny v plieskaní pastierskym bičom,“ pozýva Ľudovít Urbanovský, predseda OZ Bačova cesta.

Projekt s názvom „Po bačovských chodníčkoch“ vznikol vďaka spolupráci Občianskeho združenia Bačova cesta a Liptovského múzea v Ružomberku. Salašnícka sezóna zvyčajne trvá od apríla do októbra, no zámok od lúk a pasienkov slávnostne odomknú až počas najbližšieho víkendu.

Prví návštevníci, hladní po čerstvých mliečnych ovčích produktoch sa v dolinách začínajú objavovať už v máji. Tento raz im pátranie po tých najlepších špecialitách spríjemnia vystúpenia tanečnej skupiny a dychovej hudby z Bobrovca. „Sme pyšní na to, že väčšina Slovákov si pri zmienke o bryndzi alebo ovčom syre spomenie práve na Liptov. Horské prostredie s množstvom pasienkov a bohaté tradície našich predkov robia z nášho regiónu ideálne miesto na chov oviec. Teší nás, že v ostatnom čase je aj zo strany návštevníkov  stále väčší záujem práve o tradície a zvyky, ktorých máme v ponuke neúrekom,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Bačovu cestu 2015 tento rok slávnostne otvoria 17. mája o 13:00 hod. na Salaši Pastierska, ktorý disponuje ideálnymi podmienkami pre tradičný chov oviec. Na salaši si možno oddýchnuť, vidieť, zažiť a ochutnať pravú, nefalšovanú salašnícku atmosféru. Zároveň je to ideálna šanca získať množstvo hodnotných cien z ovčích produktov. V rámci recesie nebude chýbať ani fúra ovčieho hnoja.

Občianske združenie Bačova cesta vzniklo pred siedmimi rokmi z dôvodu propagácie, odbytu a marketingu ovčích produktov. Zakladajúcimi členmi občianskeho združenia boli: gazdovský dvor Turčianske Kľačany, penzión Gejdak, salaš Lúžňan z Liptovskej Lúžnej, salaš Bobrovník a salaš Pastierska v Bobroveckej doline. Vzhľadom na to, že občianske združenie je otvorené aj pre ďalších záujemcov, neskôr sa stali členmi: Sokolovňa Liptovský Hrádok, Liptovské múzeum v Ružomberku, salaš Pružina a salaš Papradno z okresu Považská Bystrica.

Ak organizátori slávnostného otvorenia nájdu ten správny kľúč, Bačove cesty budú otvorené až do neskorej jesene do svätého Demetera a všetkých záujemcov zavedú aj na miesta, ktoré im vyrazia dych.

POZVÁNKA

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov