Domov Liptáci chystajú Svätojánske noci

Liptáci chystajú Svätojánske noci

22. 6. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 22.06.2015) – Pandúri, grófi a ich poddaní sa opäť vracajú na Liptov. Tentoraz síce bez zbojníkov a Jánošíka, no zato s vidinou nájdenia zlatého pokladu. Kedy inokedy ako počas Svätojánskych nocí, ktoré budú už 26.-27. júna v Liptovskom Jáne. Touto slávnosťou zároveň oficiálne otvoria letnú turistickú sezónu v Jánskej doline.

Keď poklad, tak potom na Jána a v Jáne. Svoje o tom vedeli už aj rozprávkoví Kubko s Maťkom, ktorí pomôžu návštevníkom slávností hľadať truhlicu s dukátmi. Novinkou bude zapisovanie všetkých nositeľov mena Ján spomedzi návštevníkov podujatia, ktorým sa organizátori pokúsia vytvoriť rekord. „Aj tento rok nám pomôžu Jaskyniarik, Turistík a Minerálik, ktorí v piatok otvoria letnú turistickú sezónu sprístupnením jaskynných chodieb, turistických chodníkov a 14 minerálnych a termálnych prameňov, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Liptovský Ján,“ prezrádza starosta Juraj Filo.

Chýbať nebudú dobové kostýmy, do ktorých sa odejú ochotníci z miestnej organizácie Domu Matice slovenskej. Zemania rodu Szentivanyiovcov neodmysliteľne patria k Liptovskému Jánu a práve oni budú na koči, sprevádzaní živou hudbou, brázdiť ulice obce a pozývať na slávnostný program. Oslavy sa začnú v piatok 26. júna pri termálnom prameni „Kaďa“. „Prvý večer bude plný tradícií, folklóru a symboliky. Dôkazom je aj zapálenie  svätojánskej vatry, keďže pálenie ohňov v minulosti súviselo s letným slnovratom. Vrcholom programu však bude koncert Roba Opatovského, po ktorom bude pokračovať zábava až do rána,“ informuje marketingová manažérka Lucia Melnová.

Sobota bude venovaná najmä športu. Predpoludním si to rozdajú žiaci vo florbalovom turnaji, popoludní si zmerajú sily Old Boys vo futbale a od 15:00 hodiny sa môžu návštevníci zapojiť do jumping maratónu. „Liptovský Ján je miesto, kde to žije po celý rok a zároveň je to tretia najnavštevovanejšia obec nášho regiónu. Ročne tu prenocuje viac ako 160 tisíc návštevníkov, ktorí si užívajú relax v nádhernom prostredí Jánskej doliny, ´zázračnú moc´ termálnych prameňov či kúpanie v letnom termálnom kúpalisku. Atrakcií v  doline každoročne pribúda a teší ma, že široká ponuka služieb k nám láka stále viac návštevníkov,“ vyzýva riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Liptovský Ján bol v minulosti významné zemianske sídlo a dodnes sa tu zachovalo 23 kaštieľov a kúrií. Najstaršia budova je rímsko-katolícky kostol sv. Jána krstiteľa, ktorý pochádza zo 14. storočia. Obec sa však najviac preslávila 14 minerálnymi a termálnymi prameňmi, ktorých liečivé účinky boli známe už v 16. storočí. Tamojšia voda má totiž blahodarný vplyv na tráviaci systém, látkovú výmenu a na reumatizmus. Komu to však nestačí, môže si na Svätojánske noci 26.-27. júna priniesť vlastnú frndžalicu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov