Domov Padne kosa na kameň

Padne kosa na kameň

26. 6. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 26.06.2015) – Rodiny s deťmi si cez víkend prídu na Liptove na svoje. Lepšie miesto na zábavu sa im ani nemôže núkať. V obci Vlkolínec, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, ich čakajú nielen tvorivé dielne, ale aj zaujímavá súťaž v ručnom kosení. Ide o okrúhly desiaty ročník tejto atraktívnej disciplíny, ktorá sa na vlkolínskych lúkach začne už v sobotu 27. Júna o 10:00 hodine.

Do súťaže sa dosiaľ prihlásilo 45 účastníkov, ktorí si to rozdajú odetí v tradičných krojoch s ručnou kosou podľa vlastného výberu. Nepôjde však len o čisto mužskú záležitosť. „Súťaží sa v kategóriách muži a ženy, ktorí budú rozdelení na štyri skupiny podľa veku. Každý si vyžrebuje svoju parcelu a tú bude musieť v čo najkratšom čase pokosiť. Kým na mužov čaká tráva na ploche 10×5 metrov, nežnejšie polovičky ju majú o polovicu kratšiu a budú teda kosiť štvorec“, informuje Martin Hormada, vedúci oddelenie regionálneho rozvoja a kultúry mesta Ružomberok.

Okrem rýchlosti sa hodnotí nielen čas, ale aj výška strniska a zároveň kvalita kosby. Rekord z predchádzajúcich ročníkov má hodnotu 3:14 minúty a najväčšia kosa meria úctyhodných 120 cm. „Rodiny s deťmi tak ešte pred začiatkom letných prázdnin budú môcť objaviť čaro histórie a ľudových remesiel, vychutnať si deň v oáze ľudovej architektúry a zároveň hravou formou využiť  zručnosti a svoju nápaditosť. Tvorivé dielne sú zamerané na prácu s deťmi rôznou výtvarnou technikou a vyrobený predmet si môžu odniesť ako pamiatku na návštevu Vlkolínca. Táto živá obec je jednou z výkladných skríň cestovného ruchu na Liptove a obľúbené miesto turistov z celého sveta,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Tvorivé dielne si budú môcť návštevníci Vlkolínca vychutnávať každý deň počas celých prázdnin osem hodín denne. Najmenším sa budú venovať pracovníci z výtvarného odboru ZUŠ Ľ. Fullu, ktorí budú s deťmi maľovať, modelovať, lepiť, vyrezávať, ale aj pracovať s hrnčiarskym kruhom, čipkovať, drôtikovať a paličkovať. „Touto aktivitou chceme prilákať ešte väčší počet návštevníkov. Kým dospelých zaujme najmä krása obce a okolitá príroda, pre deti sme museli vymyslieť niečo iné a motivovať ich aj vlastnoručne vyrobeným darčekom. Skúsenosť z minulého roka, keď dielne navštívilo 2 200 detí ukázala, že ide o správne rozhodnutie,“ dodáva Darina Bartková.

Viacero zaujímavostí pripravilo na leto pre návštevníkov aj mesto Ružomberok, ktoré dalo v uplynulom storočí Slovensku množstvo významných osobností. Tie dlhodobou aktívnou činnosťou výrazne prispeli k formovaniu a rozkvetu slovenskej politiky, kultúry a umenia. Jedným z nich je aj rímskokatolícky kňaz Msgr. Andrej Hlinka, v ktorého rodnom dome v Černovej vznikla nová expozícia s modernými prvkami a audiovizuálnou prezentáciou. „S jeho menom sa  spája existencia významnej pamiatky v meste, ktorú predstavuje jeho mauzóleum – národná kultúrna pamiatka Slovenskej republiky.  Po smrti Andreja Hlinku v roku 1938 vtedajšie obecné zastupiteľstvo prijalo návrh na vybudovanie Mauzólea Andreja Hlinku, ktoré v súčasnosti patrí medzi najvýraznejšie kultúrno-architektonické dominanty Ružomberka. Otvorené bude v júli a v auguste od utorka do soboty v čase 10:00-16:00 hod.,“ upozorňuje Oldrich Lauko, viceprimátor mesta Ružomberok.

Ružomberok a jeho okolie patria do klenotnice kultúry a histórie celej krajiny. V spojení s okolitou prekrásnou prírodou a atrakciami je to ideálne miesto na poznávanie a zábavu, a to nielen počas prázdnin.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov