Domov Liptov chce vyťažiť z predsedníctva v Rade EÚ

Liptov chce vyťažiť z predsedníctva v Rade EÚ

6. 7. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 06.07.2015) – Viac návštevníkov a lepšia prezentácia v zahraničí. Budúcoročné predsedníctvo v Rade Európskej únie by chceli na tieto ciele využiť aj Liptáci. Slovensko preberie žezlo od Holandska 1. júla 2016 a do konca roka sa stane pupkom Európy. Okrem desiatok tisícov oficiálnych hostí by sme však radi zapôsobili aj na tých, ktorí o krásach našej krajiny dosiaľ nepočuli.

Na polročné šéfovanie na starom kontinente by sme mali vynaložiť okolo 70 miliónov eur. Nemalá časť z týchto prostriedkov poputuje aj do propagácie Slovenska za našimi hranicami a organizácie približne dvoch stoviek sprievodných podujatí. Napriek tomu, že drvivá väčšina aktivít sa bude konať v Bratislave, na svoje by si mohli prísť i zvyšné časti krajiny. „Stáť na čele Európskej únie je pre takú malú krajinu, ako sme my, obrovská šanca, ktorú musíme využiť. Je to bezprecedentná výzva nielen pre našu vládu, ale pre celé Slovensko. Podľa toho, ako sa jej chopíme, nás budú posudzovať naši partneri, európske inštitúcie a jednotlivé členské štáty,“ apeluje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Našou úlohou bude zachovať kontinuitu a posúvať európsku agendu dopredu. Na šesť mesiacov sa tak staneme nielen hlasom, ale aj tvárou európskej dvadsaťosmičky. Prísnemu oku partnerov rozhodne neunikne nielen naša odbornosť, pripravenosť, ale aj kvalita služieb. Zaťažkávacia skúška bude čakať nielen hotely a reštaurácie, no i kultúrno-spoločenské zariadenia. „Rokovania budú pod slovenskou taktovkou a preto sa bude o nás hovoriť nielen ako o krajine, ale zároveň aj o našich predstaviteľoch, čo by k nám mohlo pritiahnuť oveľa viac ľudí, ako doteraz. Predsedníctvo je preto vynikajúci marketingový nástroj a je len na nás, ako ho využijeme. V tejto súvislosti sa naskytá možnosť prezentovať sa aj pre naše regióny,“upozorňuje vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

O Slovensku sa bude minimálne pol roka nielen rozprávať, no zároveň ho bude možné aj vidieť. V rámci nášho predsedníctva sa totiž chystá nielen množstvo doplnkových akcií, ale aj kampaní, ktoré predstavia našu krajinu vo zvyšných 27 krajinách Európskej únie. „Liptov patrí k turisticky najatraktívnejším a zároveň najkrajším regiónom na Slovensku. Bol by hriech túto príležitosť nevyužiť a neprezentovať sa na obrovskom pol miliardovom trhu únie. Našou výhodou je fakt, že návštevníkom máme čo ponúknuť počas celého roka bez ohľadu na počasie a svoje si v regióne nájdu hostia každého veku a príjmovej skupiny. Vďaka lepšiemu dopravnému spojeniu a existujúcim leteckým linkám do Popradu je veľká šanca, že by sa Liptov mohol dostať na mapu dovolenkárov z celej Európy,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Budúci rok bude z hľadiska prezentácie pre Slovensko kľúčový. Niet divu, že prípravy na naše predsedníctvo v Rade Európskej únie sa začali už pred dvoma rokmi s cieľom nepodceniť ani najmenší detail. Liptáci sú pripravení pridať ruku k dielu a našej krajine na zahraničnej pôde dať punc atraktivity.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov