Domov Liptov sa zmení na drevené kráľovstvo

Liptov sa zmení na drevené kráľovstvo

20. 8. 2015

17

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 17.08.2015) – Jánskou dolinou na Liptove sa už o niekoľko týždňov bude niesť vôňa čerstvého dreva a zvuk motorových píl. Dôvodom sú neoficiálne majstrovstvá sveta vo vyrezávaní drevených sôch. Ich druhý ročník sa uskutoční 11.-13. septembra a najväčším ťahákom bude divácky atraktívna súťaž v rýchlorezbe na čas. 

Oháňať sa valaškou a behať po horách nerobilo Liptákom problém od nepamäti. Narábať zručne so životu nebezpečnou motorovou pílou, to je však už iná reč. Aj preto si v Jánskej doline prizvali na pomoc šiestich majstrov remesla z Česka, Poľska a domáceho Slovenska. „Nechali sme sa inšpirovať vyrezávaním sôch z ľadu vo Vysokých Tatrách a povedali sme si, že niečo podobné by sme mohli zorganizovať aj u nás. Minulý rok sa nám podarilo usporiadať premiérový ročník, ktorý pritiahol množstvo zvedavcov a to nás povzbudilo v tomto podujatí pokračovať. Sme radi, že po roku môžeme opäť privítať majstrov tohto remesla,“ konštatuje organizátor akcie Ján Strachan.

Podujatie sa bude konať na jednom z najkrajších miest v Jánskej doline, v okolí drevenej Koliby Strachanovka. Cieľom organizátorov je skrášliť okolité prostredie a zaujať návštevníkov. Samotné sochy budú merať od dvoch do piatich metrov a záujemcovia si ich budú môcť kúpiť. „Za zmienku stojí aj fakt, že majstrovstvá budú mať charitatívny rozmer. Vyrezané sochy sa totiž budú dražiť a výťažok z nich poputuje na rôzne dobročinné projekty. V minulom roku prispeli na rozvoj vybavenie základnej a materskej školy v Liptovskom Jáne,“ konštatuje Juraj Filo, starosta obce.

Tohtoročné zadanie pre rezbárov znie: zvieratá a rozprávkové bytosti z lesa. Záštitu nad podujatím prevzal známy slovenský rezbár Adam Bakoš. Jeho vrcholom bude nedeľná súťaž v speed carvingu (vrezávaní sôch na čas), ktorá sa začne o 15:00 hodine. „Vlani sa na túto atrakciu prišli počas troch dní pozrieť stovky divákov a veríme, že tento rok bude návštevnosť ešte vyššia. Okrem fantastických športových a umeleckých výkonov bude lákadlom aj sprievodný program s ľudovou hudbou bratov Zamiškovcov, hudobno-zábavnou skupinou Scamba, detskými atrakciami a diskotékou,“pripomína Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

Napriek tomu, že ani tento rok sa zrejme na Liptove neobjaví Pinocchio či Spejbl a Hurvínek, v Jánskej doline sa to bude v septembri hemžiť rozprávkovými postavičkami. Kto neverí, nemal by si nechať 11.-13. septembra ujsť majstrovstvá v rýchlostnom vyrezávaní drevených sôch.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov