Domov Návštevnosť Liptova láme rekordy

Návštevnosť Liptova láme rekordy

26. 8. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 26.08.2015) – Leto ako remeň! Vďaka horúcemu a stabilnému počasiu sa návštevnosť Liptova šplhá k rekordným úrovniam. Počet hostí si pochvaľujú naprieč celým regiónom. Najviac turistov prišlo už tradične zo Slovenska, Česka a Poľska. Pozitívne je zistenie, že na Liptov si stále viac hľadajú cestu rodiny s malými deťmi. Po mimoriadne úspešnej zime sa tak na severe Slovenska môžu tešiť na veľmi príjemné bilancovanie letnej sezóny.

Tohtoročná letná sezóna patrí k najúspešnejším v histórii a to aj napriek tomu, že leto sa ešte zďaleka nekončí. Tieto slová potvrdzujú hodnotenia väčšiny hotelierov, ktorí priznávajú, že už teraz sa tešia na bilancovanie extrémne horúceho leta. „Práve počasie nám tento rok vrátilo aj s úrokmi všetko, po čo sme vlani iba zbožne túžili. Ľudia z celého Slovenska i zo zahraničia sa prišli nielen schladiť, ale aj zabaviť na množstve sprievodných podujatí. Som rada, že opäť sa prejavila komplexnosť nášho regiónu, ktorý sa oplatí navštíviť v akomkoľvek počasí,“ upozorňuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Najväčší záujem o dovolenku na Liptove majú Slováci, ktorých neustále pribúda a tvoria viac ako polovicu všetkých hostí. Za nimi nasledujú Česi a Poliaci, ktorých to láka nielen do hôr, ale aj do miest. Zaujímavosťou je však nárast klientely z Izraela, ktorý hlásia z akvaparku v Bešeňovej. „Zrejme ich zaujali naše atrakcie, medzi ktorými dominovalo prístrojové potápanie a bazén s morskými vlnami,“ zamýšľa sa Lýdia Chovancová, marketingová riaditeľka GINO Paradise.

Návštevníci Liptova sa počas leta stále častejšie schladzujú na adrenalínových atrakciách, v letných bazénoch, či na výletoch lanovkami na obe strany Chopku. „Na rozdiel od južného Slovenska, na horách je počas celého leta príjemne a vďaka bohatému programu majú hostia stále čo robiť,“ konštatuje Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts, ktorá je prevádzkovateľom najväčších stredísk a akvaparkov na Liptove.

Napriek tomu, že počasie je dôležitý aspekt pri rozhodovaní sa o letnej dovolenke, nebol zďaleka jediný. „Určite treba spomenúť i bezpečnostnú situáciu vo svete na začiatku sezóny, ktorá možno ovplyvnila rozhodnutia hostí, kde stráviť dovolenku. Liptov je z pohľadu dovolenkárov jedinečný, nakoľko sa v tomto regióne skĺbila príroda s novo vybudovanými atrakciami na trávenie voľného – dovolenkového času,“ riaditeľ Wellness Hotela Chopok Tomáš Kubica.

Oproti predchádzajúcim rokom vo viacerých zariadeniach registrujú väčší počet detí, ktoré s rodičmi navštevujú región. Je to príjemné zistenie najmä s ohľadom, že stále viac mladých rodín cestuje, ide za kvalitnou úrovňou služieb a predovšetkým za zážitkami, na ktoré je bohatá i Čutkovská dolina pri Ružomberku. „Dobré počasie ponúka návštevníkom možnosť aktívne využívať okolie koliby, či už na pasívny alebo aktívny oddych. Preto klienti v porovnaní s minulým rokom zotrvajú v priestoroch nášho areálu dlhšie,“ pochvaľuje si Peter Bačkor, manažér pre cestovný ruch z Koliby u dobrého pastiera.

Superlatívmi nešetria ani v Kúpeľoch Lúčky, do ktorých si to namierili najmä turisti kombinujúci dovolenku so starostlivosťou o zdravie. „K tradičnej špičkovej starostlivosti a prvotriednym procedúram sme pridali vonkajšie wellness. Veľkou výhodou je aj naša horská poloha. Práve prostredie Chočských vrchov totiž patrilo v letných mesiacoch k miestam, kde sa návštevníci mohli osviežiť a načerpať nové sily bez ohľadu na horúčavy,“prezrádza Peter Mičko z marketingového oddelenia kúpeľov.

Na Liptove si uvedomujú, že vyšší počet turistov by sa mal odraziť aj na vyššom počte prenocovaní. To sa však stane len vtedy, ak sa bude zlepšovať kvalita služieb, pribudne atrakcií a možností na aktívne trávenie času v regióne. „Väčšia spokojnosť hostí znamená viac peňazí pre hotelierov i samotný región. Nateraz sa dĺžka pobytu pohybuje okolo tri a pol noci, cieľ nás všetkých je však robiť všetko pre to, aby sme sa dostali aspoň na štyri,“ priznáva Anton Považský z Koliby Gréta pri Liptovskej Mare.

Zdá sa, že rok 2015 bude cestovnému ruchu na Slovensku žičiť. Svedčia o tom štatistiky za prvý polrok, podľa ktorých návštevnosť Liptova stúpla medziročne o vyše 10 percent.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov