Domov Na Liptove vyrástlo „Drevené kráľovstvo“

Na Liptove vyrástlo „Drevené kráľovstvo“

14. 9. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 14.09.2015) – Jánska dolina na Liptove sa premenila na Drevené kráľovstvo. Sedem rezbárov z troch krajín od piatka menili kubíky lipového dreva na rozprávkové postavičky. Napriek prepadu drsných zbojníkov sa drevené sochy podarilo ubrániť a aj preto budú až  do októbra zdobiť okolie tamojšej koliby. 

Rezbárske sympózium počas troch dní pritiahlo tisícky návštevníkov, ktorí sa nevedeli vynadívať na majstrovstvo remeselníkov z Poľska, Česka a hosťujúceho Slovenska. Hlavnou témou ich prác boli rozprávkové zvieratá, ktoré sa charakterovo hodia do Jánskej doliny. „So zvieratami sa pracuje vždy dobre. Čím dlhšie sa tomu človek venuje, tým má so zadaním menej problémov. Rezbárstvo robím už od strednej školy a okrem koníčka je to zároveň aj zaujímavý spôsob obživy,“ vysvetľuje Adam Bakoš, jeden z najlepších rezbárov na Slovensku.

Organizátori pre rezbárov pripravili viac ako päť kubíkov dreva, ktorému mali za tri dni vdýchnuť život. Na svet tak prišli tri svište, lesná víla, svätojánska muška, orol, netopier, anjel a včela. „Je úžasné, že ľudia v našom regióne nezabúdajú na to, čo ho zdobilo už pred stovkami rokov. Drevo patrilo odjakživa k základným materiálov Liptákov a nie je na škodu najmä mladšej generácii pripomenúť, ako žili naši predkovia a čo všetko dokázali z dreva vyrobiť. Toto podujatie bolo dôstojnou bodkou za mimoriadne vydarenou letnou sezónou, ktorá v mnohých ohľadoch lámala dlhodobé rekordy,“ pochvaľuje si Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

Vrcholom trojdňového sympózia boli nedeľné majstrovstvá v rýchlorezbe. Majstri svojho remesla museli za štyridsať minút predviesť nielen kreativitu, ale aj obratnosť a presnosť ťahov s motorovými pílami. V následnej dražbe sa najväčšia bitka strhla o bustu konskej hlavy, ktorú za rekordných 1 500 eur získal podnikateľ z Liptovského Jána. „Keď som bol mladší, mali sme doma koňa, ktorého sme volali Mišo. Tento koník z dreva bude mať u nás čestné miesto a chceme ho volať rovnako. Peniaze za tento kúsok nádherného dreva vôbec neľutujem. Týmto spôsobom totiž aspoň nepatrne môžem pomôcť kamarátovi, ktorý sa nešťastnou náhodou ocitol na invalidnom vozíku,“ zdôveril sa šťastný majiteľ sochy Pavol Mikušiak. Celkovo sa podarilo sedem sôch vydražiť za rekordných 3 770 eur.

Fantastickú náladu v okolí jánskej koliby vygradovalo vystúpenie hudobnej skupiny Ščamba. Návštevníkov podujatia však prekvapil prepad liptovských zbojníkov, ktorí neváhali použiť ani silové prostriedky. „U nás to už tak chodí. Ľudí treba najskôr ozbíjať, potom vyšľahať bičom na dereši, naliať im kalíštek a potom sú všetci šťastní a začnú sa baviť. Niektorých sme nechali aj vystreliť si zo zbojníckej pištole, reku nech vedia, čo sú tradície. Sochy sme však neprišli kradnúť, bude lepšie, keď zostanú v doline a budú robiť radosť návštevníkom,“ prezrádza vodca zbojníckej družiny Miroslav Kasprzyk.

Druhý ročník rezbárskych majstrovstiev sa stretol s veľkým záujmom a organizátori už teraz sľubujú jeho ďalšie pokračovanie. „Verím, že sa nám podarilo založiť peknú tradíciu s hlbokou myšlienkou a charitatívnym odkazom. Množstvo ľudí, ktoré sa tu premlelo za tri dni je pre nás záväzok v tejto aktivite pokračovať aj o rok. Netajíme sa cieľom podujatie rozšíriť a nie je vylúčené, že sa dočkáme aj rezbárov z exotických krajín,“ dodáva hlavný organizátor a najnovšie aj vládca Dreveného kráľovstva Ján Strachan.

Kto sa nemohol rezbárskeho sympózia zúčastniť, nemusí ľutovať. Viaceré sochy totiž už od októbra budú zdobiť okolie najväčších atrakcií v Jánskej doline.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov