Domov Film o Liptove zabodoval v zahraničí

Film o Liptove zabodoval v zahraničí

5. 10. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 05.10.2015) – Najstarší filmový festival na svete s cestovateľským zameraním niesol tento rok liptovský rukopis. Dôvodom je vydarená snímka Rastislava Hatiara, ktorá sa prebojovala medzi najlepšie filmy v kategórii „Promo spot do 3 minút“. Medzinárodný festival turistických filmov Tourfilm sa konal 1.-3. októbra v Karlových Varoch. 

Karlovarské kúpele boli už po 48. raz dejiskom jedného z najvýznamnejších svetových filmových festivalov na svete. Medzi 360 filmami o turizme sa nestratilo ani Slovensko, do najlepšej desiatky krátkych spotov do troch minút sa totiž dostal aj film Liptáka Rastislava Hatiara. “Nakrúcanie trvalo od jari do jesene 2014 a v prírode som strávil desiatky hodín, ich presný počet však netuším. Niekedy som na vhodný moment musel čakať celý deň a bol som rád, ak som doniesol jeden použiteľný trojsekundový záber. Často som však vyšiel naprázdno, keď neboli vyhovujúce podmienky,” približuje peripetie výroby filmu jeho autor Rastislav Hatiar.

V konkurencii snímok z Veľkej Británie, Maďarska, Česka, Faerských ostrovov a ďalších to síce tento raz na víťazstvo nestačilo, smútiť však netreba, práve naopak. „Nie sme sklamaní, že sme nezískali ocenenie. Už len fakt, že sme boli nominovaní s destinačnými spotmi významných destinácií Európy a sveta je pre nás veľké ocenenie. Na festivale sa zúčastnili stovky filmárov a na internete videlo snímky niekoľko tisíc divákov, čo je pre Liptov vynikajúca reklama,“ pochvaľuje si predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Tourfilm aj tento rok ukázal vysokú úroveň všetkých finalistov súťaže a potvrdil trend profesionálneho, až filmového spracovania jednotlivých šotov. Skutočnosť, že organizátori festivalu zaradili oficiálny spot regiónu 2014 do súťaže, je pre Liptov dobrá vizitka. „O našom regióne sa tak dozvedeli ďalšie tisícky ľudí, ktorí možno dosiaľ netušili, aké krásy skrýva tento kút Slovenska. Na festivale súťažili filmy z desiatok krajín sveta a verím, že atraktívne zábery našej prírody a atrakcií na Liptov prilákajú množstvo zvedavcov,“ hovorí Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Prezentovať región v niekoľkých minútach nie je vôbec jednoduché. Zrejme najzložitejšie bolo pozerať sa naň nezávislými očami človeka, ktorý akoby región nepoznal. „Vychádzal som z toho, čo sa páči mne, čo je pre mňa na Liptove najkrajšie a najzaujímavejšie a predpokladal som, že tak isto sa to bude páčiť aj iným. Druhá najťažšia vec bola spraviť to tak, aby sa to páčilo aj ľudom domácim, ktorí región poznajú dokonale. Tí sa totiž stanú najväčšími kritikmi. Budú vravieť a prečo tam nie to, či ono a ja si to musím vedieť zdôvodniť. Takže zábery a lokality som vyberal naozaj veľmi usilovne, aby aj domáci dokázali byť na tento spot a náš región hrdí,” dodáva Rastislav Hatiar.

Lepšie, ako obdivovať krásy na obrazovke, je však kochať sa krásami Liptova naživo. Tento región totiž stojí za návštevu v ktoromkoľvek ročnom období.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov