Domov Liptáci si v štatistikách polepšili

Liptáci si v štatistikách polepšili

15. 6. 2016

(Liptovský Mikuláš, 15. 06. 2016) – Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil výsledky návštevnosti jednotlivých regiónov. Za prvý štvrťrok roka 2016 bol počet prenocovaní na Liptove až 445 619, čo je medziročný nárast o viac ako 17%. Priemerný počet prenocovaní za toto obdobie predstavoval 3,16 dňa.

Liptov dlhodobo potvrdzuje svoju silnú pozíciu v turizme na Slovensku. Štatistické výsledky za prvé tri mesiace tohto roku splnili očakávania prevádzkovateľov zariadení cestovného ruchu v regióne a dali výborný základ pre ďalšie obdobia. „Napriek veľmi miernej zime a slabým snehovým zrážkam sme si polepšili čísla v porovnaní s minulým rokom. Na Liptove sa za prvý štvrťrok ubytovalo 143 544 klientov, čo predstavuje 445 619 prenocovaní. Najvyšší nárast zaznamenal okres Ružomberok, čo potvrdzuje trend rastúceho záujmu dovolenkárov aj o túto časť Liptova. Doliny pri Ružomberku, akvapark v Bešeňovej aj Kúpele v Lúčkach výborne dopĺňajú ponuku hlavného zimného lákadla na Liptove, strediska Jasná. Pred pár dňami sme otvorili letnú sezónu na Liptove a očakávame, že bude minimálne tak úspešná ako tá zimná. Potenciál rastu rozhodne máme, keďže sme pripravili aj množstvo noviniek,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Zimná sezóna v tomto roku bola najmä v znamení Svetového pohára v lyžovaní žien v Jasnej. Liptov sa zviditeľnil doma aj v zahraničí vďaka športovým prenosom aj unikátnej atmosfére, ktorú dokázali organizátori vytvoriť. „Liptov má komplexnú ponuku služieb pre letnú aj zimnú dovolenku. Zároveň sme bezpečnou destináciou. Je to pre nás veľké plus, lebo môžeme zabojovať aj o klienta, ktorý kvôli problematickej situácii vo svete a terorizmu vyhľadáva domáce destinácie. Sústreďujeme sa preto najmä na Slovákov, ale aj susedov v Česku. Zimné čísla nás napĺňajú optimizmom a na leto sme sa tiež zodpovedne pripravili. Turistov chceme lákať aj do centier miest, Liptovský Mikuláš bude mať v lete bohatý kultúrny program s hudobnými stredami, premietaním pod holým nebom, vo štvrtky sa odprezentujú začínajúci umelci na otvorených javiskách a víkendy budú patriť najmä hudbe a spevu,“ doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Perličkou leta je, že do Múzea Janka Kráľa v centre Liptovského Mikuláša bude návštevníkov pozývať dráb a v Mikulášskej mučiarni si budú môcť návštevníci vlastnoručne vyraziť Jánošíkov groš alebo si urobiť fotografiu ako skutočný Jánošík na miestach, kde pred viac ako 300 rokmi súdili legendárneho zbojníckeho kapitána. Atmosféru letných dní v centre mesta spestria tóny flašinetu (verklíka). Za históriou aj tradíciami sa oplatí v lete zavítať do Vlkolínca, osady zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Počas letných prázdnin čakajú na rodiny s deťmi tvorivé dielne aj niekoľko tematických podujatí pre všetky vekové kategórie. Doliny pri Ružomberku tiež chystajú atraktívny letný program. Spomenúť treba akcie pre nadšencov pohybu – S deťmi na kolesách Čutkovskou dolinou aj Runfest na Malinom Brde.

Prvý štvrťrok Liptákom vyšiel, netaja sa však veľkými očakávaniami aj v ďalšej časti roka. Leto vie veľmi významne ovplyvniť aj počasie. Treba veriť, že bude k dovolenkárom aj prevádzkovateľom zariadení cestovného ruchu prajné.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov