Domov Liptovská óda na zemiaky

Liptovská óda na zemiaky

11. 9. 2016

(Liptovský Mikuláš, 11. 09. 2016) – Liptáci uplynulý piatok dokázali, že aj také obyčajné zemiaky vedia zaujať a to nielen na tanieri. Víťazstvo v súťaži o najlepšie Liptovské droby (tradičné liptovské jedlo zo zemiakov) si odnieslo trojčlenné družstvo Matice slovenskej a z netradičných receptov na gastro show zaujal aj zemiakový šalát s banánmi. Na druhom ročníku podujatia „Švábkafest“ sa zabávalo niekoľko tisíc ľudí až do večerných hodín.

Liptáci sú na svoju zemiakarskú tradíciu patrične hrdí a preto vzniklo podujatie o „švábke“ čo sú zemiaky v tunajšom nárečí. „Na podujatí sme oficiálne predstavili jednotný recept Liptovských drobov, ktorý vďaka Občianskemu združeniu Liptovské droby uzrel, pred viac ako pol rokom, svetlo sveta. Momentálne sme v procese registrácie ochranného zemepisného označenia a verím, že budeme úspešní tak, ako úspešné bolo toto podujatie, na ktoré sa počas dňa do centra Liptovského Mikuláša postupne prišlo pozrieť takmer 8 tisíc ľudí,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Hlavnou surovinou na prípravu drobov sú práve zemiaky.

V súťaži o najlepšie Liptovské droby si to rozdalo 5 tímov po dvoch až štyroch pretekároch. Odborná porota aj domáci návštevníci síce verili, že víťazstvo zostane doma, ale nestalo sa. Najlepšie zemiaky v črievku, teda droby pripravil tím Matice slovenskej zložený z dvoch mužov a jednej ženy. Celá príprava drobov bola v rukách mužov, ale ich pečenie radšej nechali na ženu a oplatilo sa. Upiecť droby je doslova umenie, črievka totižto radi praskajú. Dopestovať pekné zemiaky na poli či v záhradke je rovnako umenie. Liptáci pestujú rôzne odrody, od tradičných až po fialové. Návštevníkov zaujalo i to, že na Liptove už niektorí pestovatelia skúšajú aj netradičnú formu pestovania na slame.

Na gastro show, ktorá bola v rukách vychytených šéfkuchárov z liptovských hotelov a kolíb sa prezentovalo aj moderné a netradičné spracovanie zemiakov. Zaujala rôznofarebná kaša aj zemiakový šalát s banánmi. Celý piatkový deň tak patril na Liptove zemiakom. Deti si užili tvorivé dielne aj rôzne atrakcie a hry so zemiakmi, výstava zemiakov zaujala nielen drobných pestovateľov, ale aj bežných ľudí a gastro ponuka bola postavená najmä na tradičnej liptovskej plodine. Večer v centre mesta patril kapelám Vidiek a Ploštín Punk.

„Verím, že raz budeme okrem halušiek v našich gastro prevádzkach ponúkať aj Liptovské droby. Toto jedlo je totiž skutočným špecifikom tohto regiónu,“ doplnila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová. Základnou surovinou na jednotný recept na Liptovské droby sú slovenské zemiaky. Musia byť najemno postrúhané. Potom sa pridávajú pomleté škvarky, pomletá opražená cibuľa, cesnak, čierne korenie, soľ, majorán. Na spojenie Liptáci používajú krupicovú múku. Zmes sa najemno pomelie a naplní do bravčových čriev. Droby sa uvaria, zachladia a potom tepelne upravia. Pečú sa na bravčovej masti a podávajú s kyslou kapustou.

Švábka, bandurky, grule, krumple, jednoducho zemiaky zažili na Liptove už druhý rok svoj veľký deň. Už budúci týždeň čaká Slovensko predĺžený víkend a Liptáci pozývajú na ďalšie atraktívne podujatia – Drevené kráľovstvo v Liptovskom Jáne a S deťmi na kolesách Čutkovskom dolinou. Viac informácií je dostupných na www.visitliptov.sk/podujatia/.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov