Domov TS_Liptov má osobnosti horských zemí

TS_Liptov má osobnosti horských zemí

4. 6. 2017

(Liptovský Mikuláš, 5. 6. 2017) – Uplynulá sobota bola na poľsko-slovenskom pohraničí v znamení udeľovania ocenení pre osobnosti podporujúce tunajšie horské územia. V meste Żywiec zabodovali dvaja Slováci a získali ocenenie Osobnosť horských zemí.

Už po dvanásty raz sa bojovalo na poľsko-slovenskom pohraničí o priazeň nominantov v súťaži Osobnosti horských zemí a to najprv cez internetové hlasovanie a vo finále cez odbornú porotu projektu. Cieľom súťaže je popularizovať ľudí, činnosti a úspechy na horskom území Slovenska a Poľska, ktoré môžu byť vzorom a inšpiráciou pre iných. Zároveň môžu významným spôsobom prispieť k rozvoju poľských a slovenských horských zemí.

Ceny si na Slovensko priniesli Eliška Prečová – redaktorka TV JOJ a Juraj Filo, starosta turistami vyhľadávaného Liptovského Jána. „Teším sa z toho, že sa Slováci v silnej poľskej konkurencii nestratili a v dvoch kategóriách zvíťazili. Verím, že aj toto ocenenie bude pre nich motiváciou pre ďalšie napredovanie,“ povedal honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak.

Eliška Prečová pracuje už 12 rokov ako redaktorka TV JOJ. Spolu s kameramanom pokrývajú Liptov a Oravu. Komisia ocenila jej  reportáže o novinkách v cestovnom ruchu v regióne Liptov a Orava. Juraj Filo je starostom obce Liptovský Ján už 11 rokov. Obci sa dlhodobo darí zvyšovať atraktívnosť mikroregiónu a  zvyšovať záujem turistov. Počet návštevníkov v obci každoročne rastie o viac ako 15 percent a stáva sa jedným z najvýznamnejších turistických centier v regióne Liptov. Hodnotiaca komisia ocenila starostu za rozvoj turizmu, ktorý dosiahla obec za posledné roky, kedy sa  vybraná daň zvýšila až o 139 percent a obec sa stala druhou najnavštevovanejšou v okrese Liptovský Mikuláš. Prínosný bol tiež aktívny prístup starostu pri záchranných prácach počas nedávnej povodne. Aj vďaka duchaplnému a rýchlemu zásahu starostu, ktorý organizoval záchranné práce, sa podarilo predísť veľkým hmotným škodám.

Súťaž o Osobnosť horských zemí sa koná pravidelne už od roku 2005 a pomáha rozvoju spoločného horského regiónu ako turistickej destinácie. „Medzi rozhodujúcu časť návštevníkov Liptova okrem Slovákov a Čechov zaraďujeme práve Poliakov. Aj preto sa vždy radi zapájame do projektov, cez ktoré môžeme zviditeľniť Liptov a jeho atraktivity,“ doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Odovzdávania cien Osobnosť horských zemí sa zúčastnili okrem ocenených aj honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov