TS_Skialpinistické preteky sezóny na Liptove

21. 3. 2018
Domov TS_Skialpinistické preteky sezóny na Liptove

(Liptovský Mikuláš, 21. 03. 2018) – Od 22. do 24. marca bude Liptov centrom skialpinizmu. Už po jedenásty krát tu budú preteky skialpinistických dvojíc Bokami Západných Tatier. Bokami Západných Tatier sú jedinými viacdňovými a zároveň najnáročnejšími skialpinistickými pretekmi v strednej Európe vôbec. Zúčastnia sa ich okrem pretekárov zo Slovenska, Česka a Poľska aj pretekári z Rakúska, Španielska, Švajčiarska, Nórska, Rumunska a Veľkej Británie. Pretekári absolvujú každý deň náročnú trať s prevýšením okolo 2200 m a dĺžkou cca 20 km. Trasu absolvujú na skialpinistických lyžiach, ale aj s lezeckými mačkami na nohách a súčasťou sú aj ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale. Zjazdy sú v náročnom teréne, často v žľaboch so sklonom nad 40 stupňov.

Tri etapy, tri dni, tri doliny, 60 km a 6600 m prevýšenia. To je základná charakteristika podujatia, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Bokami Západných Tatier sú trojdňové preteky dvojíc pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES, ktoré nadväzujú na dlhoročnú tradíciu skialpinistických pretekov v Západných Tatrách siahajúcu do začiatku 90. rokov.

Každý deň pripravíme etapu s prevýšením minimálne 2000 výškových metrov a dĺžkou 20 kilometrov. Na prípravách tratí sa tradične spoločne podieľajú hlavne TJ Družba Smrečany – Žiar Skialpinistický oddiel, HO JAMES Bobrovec a TJ Zuberec-Roháče. Preteky preveria kondíciu aj psychickú odolnosť všetkých našich pretekárov. Už od zajtra ich čakajú ťažké výšľapy s prvkami lezenia, ale aj náročné zjazdy,“ ozrejmila jedna z organizátoriek Katarína Danková.

V minulom ročníku sa zúčastnilo podujatia až 214 pretekárov, čo bolo historicky najviac. Pre zaujímavosť v prvom ročníku v roku 2008 to bolo len 36 pretekárov.

„Každým rokom narastá počet ľudí, ktorí skúšajú skialpinizmus. Pre mnohých je to však len šliapanie do kopca na zjazdových tratiach. Aj preto napríklad v stredisku Jasná nájdu „šliapači“ vyhradené koridory pre tento šport. Liptov ponúka pre pravých vyznávačov tohto športu netušené možnosti a výhľady, najmä v lokalitách s neporušenou prírodou a pokojom od davov dovolenkárov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Bokami 2016
FOTO: Matej Rumanský (Bokami 2016)

Bokami 2016

 

 

 

 

 

 

 

Pre zaujímavosť v jednom z posledných ročníkov víťazi nastúpali až 51 632 výškových metrov, prešli 457 765 dĺžkových metrov a trvalo im to 59 hodín, 55 minút a 17 sekúnd. Čím sa podujatie skutočne radí k najnáročnejším v tejto oblasti. Priemerne dosahujú víťazi cca 7 600 dĺžkových metrov a zároveň 870 výškových metrov za hodinu. Spolu za všetky ročníky Bokami Západných Tatier mohli nalepiť každý stúpací pás približne 25 tisíckrát a pretekári spolu nastúpali až 5 718 výškových kilometrov čo je vzdušná vzdialenosť zo Západných Tatier až do ďalekých Himalájí.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov