Prírodné bohatstvo

Voda má veľký podiel na tom, že Liptov je tak krásny a rozmanitý región. Centrom regiónu je priehrada Liptovská Mara, druhá najväčšia svojho druha na Slovensku. Liptov je mimoriadne bohatý na minerálne či termálne pramene. Svojou liečivou silou napájajú aj kúpele a termálne kúpaliská. Ďalšou zaujímavosťou Liptova sú „rastúce kamene“ – travertíny.

travertin jazierce

Pramene na Liptove

Liptov je neuveriteľne bohatý na minerálne pramene a pramene celkovo. Máme tu silnú geologickú predispozíciu, práve tým, že tu máme najvyššie kopce.

Tatry sú akousi strechou, po ktorej padá dažďová voda, ktorá neobsahuje v sebe žiadne minerálne látky. Táto voda steká a prechádza horami a v istých miestach sa stráca, kedy prenikne až do veľkých hĺbok. Z týchto hlbín však potom vyviera a prichádza na povrch mineralizovaná. Takto vznikajú minerálne pramene, ľudovo zvané studničky, medokyše či vajcovky. Viac o prameňoch si môžete prečítať alebo vypočuť v projekte Nepoznaný Liptov.

čítať viac skryť

Vodopády na Liptove

Sú nielen krásne, ale aj prospešné. Ponorte sa spolu s nami do témy vodopády, odhaľte ich krásu a spoznajte ich blahodarné účinky.

Vzduch je pri padajúcej vode čistejší, zbavený väčšiny mikróbov a choroboplodných zárodkov a takýto kontakt s prírodou človeka doslova rozvíja. Liptovské vodopády patria k pýche regiónu a výnimočne ho dopĺňajú. Viac o vodopádoch si môžete prečítať alebo vypočuť v projekte Nepoznaný Liptov.

čítať viac skryť

Jaskyne na Liptove

Pre niekoho sú jaskyne len dierou v zemi, pre iných zase svetom fantázie, ktorý sa skrýva pod povrchom. Jaskyne sú kolobehom,

ktorý si žije vlastný svet a zároveň je prepojený so životom nad povrchom. Viac o jaskyniach si môžete prečítať alebo vypočuť v projekte Nepoznaný Liptov.

čítať viac skryť

Voda a vodné športy

Liptov je horský región, ale jeho špecifikom je spojenie hôr a vody. A to nie vody hocijakej, ale práve všakovakej. Ak teda niekto hľadá dovolenku spojenú s vodou, tak Liptov je prvá voľba. TatralandiaBešeňováKaďa, Váh, Belá,  Liptovská Mara a iné sú lákadlami

nielen pre rodiny s deťmi. Pestrosť ponuky vodných plôch, atrakcií spojených s vodou a vodných športov je na Liptove obrovská. Centrom regiónu je Liptovská Mara,  ktorá je dominantou v lete aj v zime. V lete priam evokuje pobyt pri mori – priehrada Liptovská Mara je najväčšou slovenskou priehradou. Ponúka veľa možností na vodné vyžitie a športy – plávanie, kúpanie, slnenie na plážach, paddleboarding, atraktívne výlety na lodiach, ale aj rôzne zábavné či adrenalínové aktivity.

čítať viac skryť

Video

Prosím, pre zobrazenie videa, akceptujte cookies pre marketing.
Prosím, pre zobrazenie videa, akceptujte cookies pre marketing.

Fotogaléria

Plánovač Liptov