Hory sú zážitok, treba na ne s rozumom

Liptov je vzácne územie, v ktorom sa stretáva hneď niekoľko príťažlivých pohorí vrátane slovenských top horstiev – Tatier. Pobyt a turistika v nich ponúka množstvo príležitostí užiť si dosýta prírodné krásy, nádherné výhľady a zdravý pohyb na priezračne čistom vzduchu. Aby boli zážitky iba pozitívne, treba sa na pohyb v horách zodpovedne pripraviť.

V prvom rade zvážiť, či máme dostatok kondície na túru, o ktorej uvažujeme. Preceniť sily a naopak, podceniť horský terén, sa nemusí oplatiť. Je plný krás, ale vie byť aj zradný. Preto je namieste zvoliť túru s vhodnou náročnosťou. Na Liptove žiadny problém, na výber je päťdesiat turistických chodníkov s dĺžkou dokopy takmer 1 200 kilometrov – v Západných či Nízkych Tatrách, Veľkej Fatre alebo Chočských vrchoch, nehovoriac o atraktívnych dolinách ako je Kvačianska či Prosiecka. Každému podľa chuti a formy.

Šťastie praje pripraveným, v horách to platí násobne. Pri rodinných alebo skupinových túrach treba vopred vziať do úvahy formu všetkých členov, lebo silu reťaze vždy určuje najslabšie ohnivko. Predídeme tak neželanej nervozite disponovanejších členov výpravy, alebo riziku, že slabší v snahe nezaostávať urobia fatálnu chybu alebo si fyzicky uškodia. Skupiny by mali držať pospolu, aby sa neroztratili. Vhodné je napríklad dohodnúť si stretnutie pri smerovníku, tam sa spočítať vybrať sa jedným smerom. Rodičom zas skúsení záchranári odporúčajú mať deti v dohľade či dosahu, aby nevybočili z chodníka.

Osobitný fenomén sú aj pri turistike mobilné telefóny. Jedným dodávajú pocit neohrozenosti, veď keby niečo, dovolám sa pomoci… Lenže nie všade v horskom teréne je signál a horskí záchranári takisto nedorazia za päť minút, ani vrtuľník nemusí byť vždy naporúdzi. Aj na samotné telefonovanie si treba urobiť prestávku, pretože oberá o sústredenosť. Na horských chodníkoch treba kráčať predsa len obozretnejšie, ako na morskej pláži. Nehovoriac o hľadaní najvhodnejšieho miesta na úžasný fotografický záber či selfie. Prípadov pošmyknutia či pádu pri akciách tohto druhu už bolo toľko, že škoda hovoriť… a napriek tomu sa znovu a znovu udejú. Veríme, že vám sa nič také v horách Liptova neprihodí.

Na to, aby ste sa z túry vrátili iba s dobrými zážitkami, treba ešte vypočuť zopár ďalších odporúčaní skúsených horalov a záchranárov. O nich v ďalšom blogu.

Dôležité kontakty

NON STOP dispečing Horskej záchrannej služby

18300

NON STOP dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby

18155

Tiesňové volanie integrovaného záchranného systému

112

Plánovač Liptov