čutkovská dolina

Ako sa dostanem do Čutkovskej doliny?

Môže sa zdať, že Liptov je prebádaný región, ale poznáte aj bezprostredné okolie Ružomberka – druhého najväčšie liptovského mesta? Ak poznáte len hlavnú cestu, kde niekedy strávite v zápchach neplánovane viac času, tak vybočte z cesty a poďte objavovať. Len pár minút od centra mesta vás uchváti Čutkovská dolina. Krásna lokalita nachádzajúca sa v náručí Národného parku Veľká Fatra. Dolinou preteká Čutkovský potok, po ktorom aj dolina získala svoje meno.

Ubytovať sa môžete v Ružomberku, jeho okolí, ale aj priamo na začiatku Čutkovskej doliny v atraktívnej Kolibe u dobrého pastiera, kde fantasticky varia/nielen halušky/ a kde na vás dýchnu slovenské tradície a užijete si komfort 21. storočia. Je tu dokonca aj remeselný pivovar.

Obrovo zábavný park

Vďaka parku Obrovo na začiatku doliny je dolina ideálnym cieľom pre rodiny s deťmi. Park Obrovo – domov obra Čutka je skvelé miesto pre deti do 12 rokov.  Aby ste obra Čutka deti nebáli, cez deň chodieva vysoko do hôr a necháva svoj dom otvorený. Najmenší sa tam vďaka tomu môžu pohrať s jeho hračkami, poskákať si v obrovej posteli, nakuknúť do kolísky, v ktorej ho jeho mamička uspávala.

Vždy si pozrite aktuálne informácie o prevádzke Obrova.

Jednou z dominánt doliny je malá vodná nádrž, ktorá slúži najmä na rekreačné účely pre športových rybárov či otužilcov.

Známa – neznáma Čutkovská dolina

V súvislosti s touto dolinou sa často spomína náučný chodník Známa – neznáma Čutkovská dolina. Chodník je dlhý 6,1 kilometra a má 10 náučných tabúľ, 6 mostíkov a 3 lavičky na sedenie. Najväčším lákadlom je až 24 metrov vysoký vodopád a najvyšším bodom chodníka je tiesňava v nadmorskej výške 850 metrov, ktorá meria úctyhodných 64 metrov. Navnadili sme vás? Tak potom neváhajte a objavte Čutkovskú dolinu. Trasa náučného chodníka, ktorá vás čaká je vhodná pre turistov, ale čiastočne ju vedia absolvovať aj návštevníci na horských bicykloch. Tie si môžete zapožičať aj priamo v doline. Okrem toho si tam môžete zrelaxovať telo v saune, ktorá je dostupná aj v zime i s možnosťou sa schladiť v potoku či snehu.

Táto dolina tiež zachováva tradície v podobe chovu oviec. Lúky tu spása tradičné plemeno Valaška, ktoré je typické svojimi rohmi a tiež lepším zvládaním pohybu v horskom teréne.

Vodná nádrž

Dôvodov prečo objavovať túto dolinu je mnoho, my sme vymenovali len časť z nich. Ako sa teda dostanete do tejto doliny Liptova? Do Čutkovskej doliny buď autom v Ružomberku odbočíte z hlavnej cesty podľa dopravného značenia alebo prídete vlakom a jednoducho zo železničnej stanice v Ružomberku prestúpite na Mestskú autobusovú dopravu (spoj č.3) a o pár minút ste doslova v inom svete.

Plánovač Liptov