Domov Zaži prírodu s Lesmírom

Zaži prírodu s Lesmírom

Objavte krásu divokej prírody s Lesmírom. Lesmír inšpiruje k ochrane prírody prostredníctvom zážitku a hravého vzdelávania. Ide o občianske združenie, v ktorom sa venujú zážitkovému vzdelávaniu o prírode a dôležitosti jej ochrany. Za týmto účelom uskutočňujú exkurzie do prírody, prednášky pre verejnosť a školy a tiež tvoria digitálne náučné chodníky, ktoré sú bezplatne dostupné v mobilnej aplikácii Lesmír.

EXKURZIE

NEBOJTE SA MEDVEĎOV (CYKLOVÝLET)
Počas výletu v Tichej doline vám priblížime spôsob života medveďov, ako aj vzťah medzi človekom a medveďom.

NEBOJTE SA MEDVEĎOV (PEŠÍ VÝLET)
Zaujímavý výklad lektora počas exkurzie bude pri troche šťastia korunovaný aj prípadným pozorovaním medveďov.

BOBRIE KRÁĽOVSTVO
Skúsený lektor vás vezme priamo k bobrím hrádzam pod Tatrami, kde vám priblíži fascinujúce detaily zo života bobrov.

OD MRAVENÍSK CEZ KRÁĽOVSTVO RYSOV
Zistite, ako sa prírodné prostredie mení, prirodzene i neprirodzene, a prečo je také dôležité zachovanie pôvodných porastov.

DIVOKÁ RIEKA BELÁ
Pri rieke Belá pochopíte, prečo je práve divoká rieka kľúčom k čistej vode, či zmierňovaní povodní aj sucha.

HLUCHÁNÍ LES
Na exkurzii vo Veľkej Fatre zistíte, ako je všetko v ekosystéme prepletené. Lektor sa zameria najmä na súvislosti so životom hlucháňa.

PRALESY VEĽKEJ FATRY
Poďte s nami nakuknúť do horskej prírody a spoznajte súvislosti z tajomného života zvierat a rastlín v pralesoch.

DIVOKÉ DONOVALY
Nahliadnite s našim lektorom do tajomného sveta veľkých šeliem a tiež do mikrosveta, ktorý sa rozprestiera skrytý pred našimi očami.

SKRYTÉ TAJE DIVOČINY
Na exkurzii sa na základe pobytových znakov a súčasných technológií naučíte spoznávať, čo všetko sa pred nami v lese ukrýva.

LES V MINULOSTI A DNES (E-BIKE)
Tento cyklovýlet je ideálny pre každého, kto chce spojiť aktívny oddych s poznávaním prírody a histórie Nízkych Tatier.

Aktuálnu ponuku exkurzií a voľné termíny nájdete na webstránke www.lesmir.sk/exkurzie/.

EXKURZIA: Divoká rieka Belá

Miesto: Belá Vavrišovo

Čas: 2 – 4 hodiny

Dĺžka: 4 km

Stúpanie: 20 m

Minimálny vek: 3 – 4 roky

 

Popis exkurzie: 

Navštívte s Lesmírom jednu z posledných divokých riek strednej Európy. Rieka Belá je napájaná stovkami prameňov krištáľovo čistej vody, ktoré sa v tatranskej divočine postupne zlievajú, aby premenili smaragdovú vodu horských plies na bielu penu. Po povodni mení rieka svoje koryto, aby vytvorila nové prostredia. Tam, kde bol les je rieka a tam, kde bola rieka, zostali len do biela obrúsené kamene a piesok. Voda ničí, no súčasne tvorí a podporuje mnohoraké formy života. Od vodného hmyzu, rýchlo osídľujúceho novovzniknuté riečne ramená, cez húfy pstruhov, ukrývajúcich sa pod naplavenými stromami, až po vydry loviace pod kameňmi ukryté hlaváče. Belá nám ukazuje, ako majú vyzerať skutočne živé rieky. So skúseným lesmírnym lektorom budete mať aj vy možnosť poodhaliť tajomné príbehy odohrávajúce sa vo vode a okolo nej, pochopíte prečo je práve divoká rieka kľúčom k čistej vode, či zmierňovaní povodní aj sucha. Po exkurzii prostredie navyše ponúka príležitosti pre piknik, opekačku a kúpanie. Či už ste jednotliví zvedavci, pár, rodiny s deťmi, alebo partia kamarátov, vyrazme spolu na nenáročnú exkurziu a spoznajte tento úžasný fenomén!

Informácie o trase:

Turistická trasa je mimoriadne vhodná na výlet s deťmi. Ide o ľahkú turistiku popri rieke. Exkurzia nevedie po značenej turistickej trase. Trasa vedie lesom popri rieke po vychodených (aj menej vychodených) cestičkách. Budete musieť prechádzať po kamenistých brehoch, predrať sa cez húštinu mladých vŕb a možno aj preskákať po okraji rieky. Belá každoročne mení svoje koryto, preto je ťažké predpovedať, kadiaľ bude tiecť v čase vašej návštevy. Je to ľahká turistika, ktorú hravo zvládnu aj deti. Nájdete tu perfektné miesta na kúpanie, takže v lete si určite pribaľte aj uterák a plavky!

Oblečenie:

Odporúčame obliecť si oblečenie adekvátne ročnej dobe a počasiu a zároveň si pribaliť napr. aj pršiplášť, prípadne nepremokavú bundu – zíde sa v prípade náhlej zmeny počasia. Pevnejšia obuv je výhodou, nakoľko trasa vedie aj mimo vychodených chodníčkov. Ak sa na exkurziu vydáte tesne po daždi, odporúčame si zobrať gumené čižmy!

Link na exkurziu: https://lesmir.sk/exkurzia/divoka-rieka-bela/ 

DIGITÁLNY SPRIEVODCA

V bezplatnej mobilnej aplikácii Lesmír nájdete tematické náučné chodníky v okolí Tatier, Bratislavy, Zvolena a čoskoro aj na Muránskej planine. Každý chodník pozostáva zo série krátkych videí, ktoré sa vám na reálnej trase postupne odomykajú a odhaľujú zaujímavé fakty o prírode.

PREDNÁŠKY

Okrem terénnych aktivít ponúka Lesmír aj pútavé prednášky o prírode s našimi odbornými lektormi.

Objednajte si ich prostredníctvom emailu info@lesmir.sk.

Prosím, pre zobrazenie videa, akceptujte cookies pre marketing.

Fotogaléria

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Kde sa ubytovať v blízkosti:

Podujatia v blízkosti:

všetky podujatia

Plánovač Liptov