Domov Kalendár podujatí Cyklistika 29. Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty 

29. Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty 

Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty s dlhoročnou trádiciou konajúci sa v Žiarskej doline v Západných Tatrách. Tak ako minulý rok pre Vás organizačný tím pripravil atraktívnejšiu trasu tohto preteku. Cyklistická trasa bude viesť aj lesnými cestami takže cyklistom odporúčame vhodne zvoliť typ bicykla. A pre bežcov je pripravená zmenu trasy späť do Žiarskeho sedla.

Kategórie – Jednotlivci

  • Juniorky do 18 rokov
  • Juniori do 18 rokov
  • Ženy bez rozdielu veku
  • Muži do 40 rokov
  • Muži do 50 rokov
  • Muži nad 50 rokov

Kategórie – Štafety (dvojice)

  • Zmiešané dvojice
  • Ženské dvojice bez rozdielu veku
  • Zmiešané dvojice bez rozdielu veku
  • Mužské dvojice do 80 rokov
  • Mužské dvojice do 100 rokov
  • Mužské dvojice nad 100 rokov

PROGRAM:
07:00 – 08:30 – prezentácia
09:00 – odvoz batožiny z priestoru štartu pretekárom jednotlivcom ku Žiar. chate.
09:30 – predpokladaný štart jednotlivcov
10:30 – predpokladaný štart družstiev
11:00 – občerstvenie na Žiarskej chate
14:00 – 15:00 – vyhlásenie výsledkov pri Žiarskej chate a tombola

ŠTARTOVNÉ: 

20€ jednotlivci / 15€ juniori / 40€ dvojice pri registrácii on-line
25€ jednotlivci / 20€ juniori / 40€ dvojice pri registrácii na mieste
V štartovnom je zahrnuté: upomienkovy predmet a občerstvenie po pretekoch.

Limity sú 150 registrovaných jednotlivcov a 100 dvojíc, štartovný balíček získa prvých 300 zaregistrovaných a zaplatených účastníkov.

Upozornenie pre pretekárov: Vzhľadom na to, že preteky sa uskutočnia na území TANAP-u, Urbárov Žiar a Veterná Poruba prosíme účastníkov podujatia, aby rešpektovali nariadenia a pravidlá pohybu a pobytu na tomto území.

Každý účastník Duatlonu o cenu Žiarskej chaty štartuje na vlastnú zodpovednosť. Organizátor vyžaduje cyklistickú prilbu počas celej cyklistickej časti pretekov!

Profil a detaily trate:

Cyklistická trasa pre rok 2024: dĺžka – 10,8 km, prevýšenie – 596 m

Cyklo trasa v úseku Smrečany – Žiarska dolina nasledovne: Po štarte ako zvyčajne v centre obce Smrečany neďaleko evanjelického kostola, vedie trasa vpravo po miestnej komunikácii (mimo štátnej cesty) povrch asfalt. Zhruba po 450m sa povrch asfaltu zhorší na vyjazdenú asfaltovú cestu s ostrými kameňmi. Táto cesta vás vyvedie z obce Smrečany medzi polia. Pri pútači „Nad Smrečanmi“ (900m od štartu) sa dáte pomedzi polia vľavo o 90° a po rovnej ceste dostanete sa na úroveň cintorína v obci Žiar (2,1km od štartu). Odtiaľ vpravo do kopca na Žiarsky diel (2,7 km od štartu). Po horizonte smer Dolinky (3,6km od štartu). Na Dolinkách po trávnatej ceste mierne vpravo na vrch kopca Chujavy 900mnm (5,3km od štartu). Nasleduje zjazd trávnatou cestou a napojenie sa na rozbitú asfaltovú cestru „ponad Salaš“ (4,6km od štartu). Ďalej po tejto asfaltovej ceste, ktorá prechádza do štrkovo-kamennej cesty. Po 5,7km od štartu budete šikmo križovať asfaltovú cestu na chatu Baranec a pokračovať po zvážnici na cestu v žiarskej doline (6,2 km od štartu). Ďalej hore dolinou asfaltovou cestou ako každý rok. Pod Zorou a Zojou (7,5 km od štartu) ideme ROVNO strmo do kopca po „urbárskej ceste“ (štrková cesta s voľnými a ostrými skalami). Po 8,4 km od štartu sa opäť napojíme na asfaltovú cestu na Žiarsku chatu, po ktorej prídeme do cieľa cyklistickej trasy pretekov.

 

Bežecká trasa pre rok 2024: dĺžka – 2,9 km, prevýšenie – 611 m

Zmena bežeckej trasy: V bežeckej trase sa upravuje cieľ bežeckej časti pretekov na Žiarske sedlo.

Nastala zmena aj v meraní času, ktoré zabezpečíme prostredníctvom moderných čipov.

Kde sa ubytovať v blízkosti:

Plánovač Liptov