23 percentná DPH je pre cestovný ruch likvidačná

25. 9. 2024 Iné lokality
Domov 23 percentná DPH je pre cestovný ruch likvidačná

(Starý Smokovec, 25. 09. 2024) –  Podnikatelia v cestovnom ruchu aj organizácie cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove považujú informácie o uvalení 23% DPH na ubytovanie za likvidačné. DPH sa prirodzene premietne do cien a tým sa zníži konkurencieschopnosť Slovenska voči krajinám V4 a iným turistickým destináciám. Regióny sa tiež obávajú nárastu šedej ekonomiky v službách cestovného ruchu.

Nárast DPH na ubytovanie a služby cestovného ruchu na 23 % je pre cestovný ruch veľmi zlá správa. „Ubytovanie je kľúčové z hľadiska spotreby návštevníkov v turistickej destinácii. Základným vkladom pre činnosť organizácií cestovného ruchu (OCR) a rozvoj samospráv je ubytovanie a vybraná daň z ubytovania. Jej nižší výber znamená menej peňazí do rozpočtu OCR, nižšie čerpanie na aktivity v regióne, nižšiu atraktivitu destinácie a v konečnom dôsledku nižšiu návštevnosť. Pritom treba spomenúť aj fakt, že výkonnosť Slovenska stále nedosahuje výsledky roku 2019. Navýšenie sadzby DPH na dvojnásobok, by nás nenávratne vzdialilo od cien v susedných krajinách. Výsledky dopadovej štúdie ukazujú, že dramatické navýšenie DPH na ubytovanie, by vzhľadom na pokles v počte prenocovaní, viedlo k výpadku vybratej miestnej dane na celom území Slovenska vo výške 8,3 milióna eur za rok. Všetko toto by malo zásadný dopad aj na fungovanie našich organizácií cestovného ruchu,“  povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION VYSOKÉ TATRY Lucia Blašková.

Destinácie vnímali už v júli tohto roku slabšiu návštevnosť a preto počas leta pristúpili aj k analýze cien. „Výsledky cenovej analýzy našich ubytovacích zariadení z leta 2024 v porovnaní s tradičným trhom V4 ukázali, že ak penzióny ešte majú porovnateľné ceny s Maďarskom či Poľskom, pri 3* hoteloch máme porovnateľné ceny už iba s Českom. Pri 4* štandarde už nevieme konkurovať žiadnej z krajín V4 ani pri terajšej 10% sadzbe DPH na ubytovanie. V porovnaní s Maďarskom sme o 27% drahší a oproti Poľsku o 7%. Nechceme sa vyhovárať, my vnímame potrebu konsolidácie verejných financií, ale bojíme sa likvidácie turizmu. Vyspelé ekonomiky majú DPH na služby omnoho nižšiu a vedia prečo. Chceme o zákazníkov zo Slovenka aj zahraničia zabojovať, máme krásnu krajinu a záleží nám na tom, aby u nás turizmus prekvital,“ zdôraznila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Regióny sa obávajú aj nárastu šedej ekonomiky. Namiesto toho, aby Slovensko podiel cestovného ruchu na HDP krajiny zvyšovalo, tak môže nastať opak. V dôsledku dramatického nárastu DPH, ktorá automaticky zníži konkurencieschopnosť cestovného ruchu Slovenska a tlaku na rast nelegálneho ubytovania, sa zníži výber daní a podiel cestovného ruchu na HDP krajiny bude iba klesať.

„Mnohí z nás ešte dodnes bojujú so splácaním covidových úverov, odložených sociálnych odvodov či neuhradených faktúr za energie. Všetci ako tu stojíme bojujeme za zvýšenie počtu kartových transakcií, za znižovanie daňovej medzery, zvýšenie atraktívnosti zamestnávateľov v cestovnom ruchu a pomáhame ako sa dá. Plne podporujeme asociáciu hotelov a reštaurácií Slovenska a veríme, že sa podarí rozumnými argumentmi a faktami presvedčiť všetkých kompetentných o správnosti nášho návrhu. Cestovný ruch, predovšetkým hotelierstvo a gastronómia, majú už dnes vysoký podiel mzdových nákladov na celkovom obrate. Keďže mzdy nie sú odpočítateľnou položkou DPH, tak je výsledok odvodu DPH v cestovnom ruchu vždy vyšší ako v iných odvetviach. Tie majú náklady na mzdy percentuálne omnoho nižšie ako cestovný ruch, preto vyššiu DPH až tak markantne nepocítia,“ konštatuje Matej Matejka, predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách.

Slovensko je nádherná krajina, plná skvelých ľudí a prírodných ako aj kultúrnych bohatstiev. Cestovný ruch je sektor, ktorý má obrovský potenciál na rast, a potrebuje spoločnú cestu so všetkými zainteresovanými, aby jeho podpora išla tým správnym smerom.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov