Tastes and life in Liptov

Liptov je región bohatý nielen na prírodné krásy, ale ukrýva v sebe aj nepoznané kultúrne dedičstvo, ľudové tradície, ktoré sa zachovávajú až dodnes. Pred viac ako 500 rokmi prišla na Liptov pastierska kultúra a ovčiarstvo a salašníctvo majú v regióne nezastupiteľnú rolu.

Priniesli zo sebou niekoľko unikátnosti, či už vo vzhľade liptovských kopcov, vo zvykoch a tradíciách, a tiež v samotných výrobkoch a gastronómii, ktorá je pre Liptov typická. Potešte sa tradičnými dobrotami a na vlastnej koži zažite chute, vône a atmosféru liptovských salašov, kolíb a reštaurácií. Ochutnajte lokálne špeciality vyrobené z ovčieho alebo kozieho mlieka alebo siahnite po liptovskom unikáte – Liptovských droboch.

read more hide
Koliba Bešeňovka

Salaše a koliby

Úrodné liptovské polia a lúky, na nich pasúce sa zvieratá pijúce vodu z horských potôčikov a skúsené ruky zanietených výrobcov

spolu vytvorili to najlepšie z regiónu – výrobky Produkt Liptova. Značka regionálnych produktov podporuje výrobky poctivo vyrobené na Liptove. Je tiež zárukou kvality výrobkov prihliadajúc na ich lokálnosť, udržateľnosť a lásku k tradíciám a prírodnému bohatstvu regiónu Liptov.

read more hide

Lokálne špeciality

  • kravské a ovčie syry
  • bryndza, bryndzové pirohy a bryndzové halušky
  • strapačky
  • demikát (bryndzová polievka)
  • žinčica
  • Liptovské droby a šialence

Kde si pochutnať na Liptovských droboch

Liptovské droby boli oddávna obľúbenou pochúťkou obyvateľov Liptova pri rôznych oslavách, na jarmokoch alebo hodoch. Všetko to začalo príchodom zemiakov na územie Slovenska. Zemiaky sa začali pestovať v Liptove v polovici 18. storočia. Ľudovo sa im odvtedy hovorí švábka. Od roku 2021 sa Liptovské droby stali európskym unikátom a môžu sa pýšiť „titulom“ Chránené zemepisné označenie (CHZO), zaregistrované v systéme kvality Európskej Únie.

Gurmánske pochúťky

Hrady, zámky a múzeá

Nadýchajte sa romantickej atmosféry v dedinke Vlkolínec, zapísanej do zoznamu UNESCO. Objavte čaro ľudovej architektúry a život v minulom tisícročí v skanzene pod Kriváňom, v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Nenechajte si ujsť návštevu jedinečného archeologického múzea v prírode – Havránok. Zažite atmosféru hradných slávnosti na Hrade Likava – najvyššom hradnom komplexe na Slovensku.
Celodrevený artikulárny evanjelicky kostol postavený bez jediného klinca nájdete v obci Svätý Kríž. Kostol je jednou z najväčších drevených stavieb v Strednej Európe s kapacitou 6 000 návštevníkov.

Liptov planner