Salašníctvo a pastierstvo
Pred vyše 500 rokmi prišla pastierska kultúra na náš Liptov. Ovčiarstvo a salašníctvo majú nezastupiteľnú rolu. Priniesli so sebou hneď
niekoľko unikátností, či už vo vzhľade našich kopcov, vo zvykoch a tradíciách, či v samotných výrobkoch. Salašníctvo k Liptovu
neodmysliteľne patrí a my sme sa rozhodli preskúmať ho viac do hĺbky. O tom, ako funguje salašníctvo teraz,
ktoré ovce sa ďalej šľachtia, ako sa zachovala tradičná kultúra a tiež aké náročné je žiť pár mesiacov v divočine, nám porozprávali ľudia z „fachu“.
Rozhovory
Zhmotnenie pastierskej kultúry
a čaro ovčiarskej expozície.
Iveta Zuskinová – etnologička
Jiří Přibyl – konzervátor
Tam, kde sa deň
začína o pol štvrtej.
Milan Gajan
majiteľ salašu pastierska
Ovečka valaška
a jej podstata na Liptove.
Peter Kompiš
ošetrovateľ zvierat
Podcasty
30. 03. 2021
Salašníctvo tu a teraz
Ako je to so salašníctvom na Liptove? Ako sa vyrába žinčica a akí sú bačovia súčasnosti?
Rozpráva: Milan Gajan
20. 04. 2021
Pastierska kultúra je fenomén
Čo priniesli ovčiari na Slovensko? Aké sú tradície a mýty, ktoré tu bačovia priniesli?
Rozpráva: Iveta Zuskinov
14. 05. 2021
Divoký salaš vo Važci
Správny bača musi mať prírodu nielen rád, ale musí v nej vedieť prežiť. Ako žiť na salaši a nestratiť chladnú hlavu?
Rozpráva: Andrej Halčin
Video
Fotogaléria
Salaše
Koliby
Na tomto projekte sa podieľajú: