Včely – Malí, ale nenahraditeľní hrdinovia prírody

Včely – Malí, ale nenahraditeľní hrdinovia prírody
Viete si predstaviť svet bez jabĺk, orechov, alebo dokonca kávy? Včely sú neviditeľným motorom, ktorý udržuje tento svet v chode! Každý ich prelet z kvetu na kvet prináša život nielen rastlinám, ale aj nám, ľuďom. Bez nich by sme prišli o veľkú časť našich potravín.
Prečo sú včely také dôležité? Sú hlavnými opeľovačmi. Bez ich neustálej opeľovacej práce by mnohé plodiny zmizli z našich tanierov. Odborníci tvrdia, že až tretina svetovej produkcie potravín závisí od včiel! Okrem toho nám poskytujú aj cenné produkty ako med, vosk a propolis, ktoré majú široké využitie v kuchyni, kozmetike a medicíne.
Dôležitý článok v ekosystéme aj ekonomike
Včely majú nenahraditeľnú úlohu nielen v prírode, ale aj v spoločnosti. Zabezpečujú opeľovanie až 75 % našich plodín a pomáhajú udržať biodiverzitu. Ich prítomnosť je kľúčová aj pre ekonomiku vidieckych oblastí a výrobu produktov s liečivými vlastnosťami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej aj modernej medicíny.

Fascinujúci svet včiel
V každom úli je len jedna matka, ktorá denne kladie v jarnom období až 2000 vajíčok. Včely medzi sebou komunikujú feromónmi a tiež tancom! Pohybmi odovzdávajú informácie o vzdialenosti a polohe kvetov. 10 000 včiel váži prilizne 1 kilogram. Jedna robotnica počas života nalieta až 800 kilometrov a denne navštívi 700 kvetov.

Cesta medu od kvetu do našich úst
Ako vzniká med? Včely zbierajú nektár z kvetov a premieňajú ho na med pomocou enzýmov, a potom ho zahusťujú. Tento med uložia do plástov, ktoré zakryjú voskovými viečkami. Po zretí vzniká sladký, výživný produkt pripravený na konzumáciu.
Ako včelár získava med od včiel?
Včelár starostlivo kontroluje úle a vyberá zrelé plásty, ktoré obsahujú med. Pomocou medometu med získa z plástov, precedí ho a nechá zrieť, aby mohol byť neskôr naplnený do pohárov a pripravený na predaj či osobnú spotrebu.
Med – Sladká a zdravá pochúťka
Med nie je len sladkým potešením, ale aj prírodným liekom. Pomáha pri tráviacich problémoch, posilňuje imunitu, upokojuje podráždené hrdlo a podporuje hojenie rán. Okrem toho dodáva energiu a je výborný na kozmetické účely, ako napríklad masky na tvár alebo výživu vlasov.

Ako rozpoznať kvalitný med?
Kvalitný med je hustý, prírodne kryštalizuje a má intenzívnu vôňu. Ak sa pomaly rozpúšťa v studenej vode a jeho chuť je jedinečná, ide o pravý med. Najlepšie je ho kupovať od miestnych včelárov, ktorí dbajú na tradičné postupy.
Kryštalizácia medu je prirodzený proces, tým, že v mede sú peľové zrná, tie sú vlastne ako kryštalické jadrá, okolo ktorých sa potom odohráva kryštalizácia. Kryštalizácia sa dá vnímať ako znak pravosti, obvyklý výraz „zcukornatenie“ je nesprávny.
Ale napríklad medovicový med vám nemusí skryštalizovať. Čistý agátový med tiež nekryštalizuje, lebo agát dáva toľko nektáru, v pomere k objemu medu málo peľových zŕn.

Rôzne druhy medu pre rôzne chute
Med má mnoho podôb, od kvetového až po medovicový. Kvetový med sa vyrába z nektáru rôznych kvetov a má pestrú škálu chutí. Populárne druhy medu zahŕňajú lipový, agátový, repkový, slnečnicový a ovocný med. Medovicový med pochádza z lesa, je tmavší a bohatší na minerály, zatiaľ čo smrekový a borovicový med vynikajú svojimi antioxidačnými vlastnosťami.
Čo je to pastovaný med?
Včelár nechá vytočený jarný med – ( najčastejšie repkový ) vo veľkej kanve – nenafľaškuje ho. Keď po niekoľkých dňoch spozoruje začiatok kryštalizácie -med „stratí iskru“ – zakalí sa, začne ho niekoľkokrát denne premiešavať pomalými otáčkami miešadla. Tým rozbije vznikajúce kryštalické jadrá na menšie. Každý kryštál rastie len dovtedy, kým nenarazí na ten susedný ( fyzika/chémia ). Po niekoľkých dňoch takéhoto procesu vznikne jemne opalizujúci, krémový med vynikajúcej chuti, ktorý po natretí na chlieb nesteká. Kým je ešte polotekutý, včelár ho musí nafľaškovať, ak to nestihne, už med z kanvy nedostane. Proces je treba vykonať v správnom termíne a to v čase vrcholiacej včelárskej sezóny!
Treba pripomenúť, že sa jedná o čisto mechanické ovplyvnenie prirodzeného procesu kryštalizácie, med nie je tepelne zaťažený – zachovajú sa v ňom všetky biologicky aktívne látky. Výraz ľudovej tvorivosti „šĺahaný med “ je úplne nesprávny – pri šľahaní predsa vháňame do napr. vaječného bielka vzduch, pri pastovaní sa používajú len pomalé otáčky miešadla.

Med ako všestranný pomocník
Med je skvelý nielen do čaju, ale aj do pečenia, marinád, omáčok či kozmetiky. V kuchyni ho môžete použiť ako sladidlo, na pečenie alebo do omáčok. V kozmetike slúži ako pleťová maska, balzam na pery alebo výživný doplnok do kúpeľa. Dokonca aj v domácnosti nájde med využitie, napríklad ako čistiaci prostriedok alebo leštidlo na nábytok.

Liptov – Ideálne miesto pre včelárov
Liptov, so svojimi čistými lúkami a lesmi, ponúka včelám ideálne podmienky na zber nektáru. Vďaka rozmanitej flóre a čistej prírode má med z Liptova bohatú chuť a vysoký obsah živín, čo ho robí mimoriadne kvalitným.
Medveď – Priateľ alebo nepriateľ včelára?
Medveď, milovník medu, je pre včely nebezpečný predátor. Často úle poškodzujú a včelstvá sú vystavené stresu. Včelári sa snažia svoje úle chrániť pomocou elektrických plotov alebo rôznych odpudzovačov, aby včely mohli pokojne plniť svoje úlohy v prírode. Tento boj je dôležitou súčasťou ekosystému, kde každé zviera má svoju rolu. Pre včelára je to neustály „ ballance of power “.
Zoznam včeralárov, ktorí získali certifikát Produkt Liptova
